BIJELA KUĆA POTVRDILA "Da, ubijen je vođa Al-Qaide. Najviše rangirani terorist nakon Bin Ladena"

Al-Qa’ida,terorizam,Afganistan,SAD

Američki predsjednik Joe Bien potvrdio je da je u američkom zračnom napadu u nedjelju ujutro na Kabul u Afganistanu ubijen vođa Al-Qaide, Egipćanin Ayman al-Zawahiri, što je najveći udarac toj militantnoj skupini otkako je njezin osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

"Pravda je zadovoljena i tog terorističkog vođe više nema, rekao je Joe Biden u govoru iz Bijele kuće, dodajući da nije bilo civilnih žrtava. Naše obavještajne službe locirale su al-Zawahirija početkom godine. Afganistan nikad više neće biti utočište za teroriste", dodao je Biden.

Ayman al-Zawahiri bio je Al-Qaidin vođa te stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizirale i provele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskome istoku. Egipćanin al-Zawahiri bio je drugi i posljednji emir Egipatskog islamskog džihada. Bio je desna ruka Osame bin Ladena, a bin Ladenovi biografi opisuju ga kao "pravi mozak" Al-Qaide.

Zawahiri, egipatski kirurg za čiju je glavu SAD nudio 25 milijuna dolara, pomogao je koordinirati napade 11. rujna 2001. u kojima je ubijeno gotovo 3000 ljudi.

Američki su obavještajci s velikom pouzdanošću utvrdili da je ubijeni muškarac al-Zawahiri, rekao je novinarima viši dužnosnik administracije. Nije bilo drugih žrtava. Posljednjih godina nekoliko se puta šuškalo o al-Zawahirijevoj smrti, a dugo se govorilo i da je lošeg zdravlja.

Reakcije na smrt vođe Al-Qaide Zawahirija

"Suočeni s nespremnošću ili nesposobnošću talibana da se pridržavaju svojih obveza, nastavit ćemo podupirati afganistanski narod snažnom humanitarnom pomoći i zauzimati se za zaštitu njihovih ljudskih prava, posebno žena i djevojčica", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

"Zawahiri se smatra jednim od vođa terorista koji je vodio planiranje i izvođenje gnusnih terorističkih operacija u Sjedinjenim Državama i Saudijskoj Arabiji", navodi Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije. 

"Smrt Aymana al-Zawahirija korak je prema sigurnijem svijetu. Kanada će nastaviti raditi s našim globalnim partnerima u borbi protiv terorističkih prijetnji, promicanju mira i sigurnosti te zaštiti ljudi kod kuće i diljem svijeta", izjavio je kanadski premijer Justin Trudeau. 

"Večerašnja vijest također je dokaz da je moguće iskorijeniti terorizam bez rata u Afganistanu. I nadam se da pruža barem malo mira obiteljima stradalih 11. rujna i svim ostalima koji su patili zbog Al-Qaide", rekao je bivši predsjednik SAD-a Barack Obama.