BIJELA KUĆA "Lockdown ne preporučuju stručnjaci, nećemo gasiti našu ekonomiju"

Jen Psaki
Jen Psaki
Susan Walsh/AP

Jen Psaki"Ne idemo u tom smjeru. Imamo alate za ubrzanje izlaska iz ove pandemije: dostupna cijepljenja, booster doze, cijepljenje djece i liječenje", kazao je Zients novinarima u Bijeloj kući.

"Možemo suzbiti virus bez da na bilo koji način ugasimo našu ekonomiju", dodao je.

Zients je napomenuo da je u petak američki regulator odobrio tzv. booster dozu za sve odrasle Amerikance u petak te da je treću dozu cjepiva od tada primilo 3 milijuna Amerikanaca.

"Nemojte odgađati, primite svoj booster kako bi imali bolju zaštitu od covida-19 dok se približavamo zimi", kazao je.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki odvojeno je novinarima kazala da zdravstveni dužnosnici trenutno ne preporučuju lockdown za suzbijanje pandemije.

Psaki je istaknula da je administracija fokusirana na to da se što više Amerikanaca cijepi.

"Nastavit ćemo se oslanjati na savjet našeg zdravstvenog tima, a to (lockdown) nije nešto što su oni preporučili", poručila je Psaki.

Oko 71 posto odraslih Amerikanaca u potpunosti je cijepljeno protiv covida-19, dok ih je 82 posto primilo barem jednu dozu.

Trenutni sedmodnevni prosjek zaraženih covidom-19 u SAD-u, zemlji s oko 330 milijuna stanovnika, je 92.800 novozaraženih dnevno, što je porast od 18 posto u odnosu na tjedan ranije, istaknula je na konferenciji za medije direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walensky. Hospitalizacije su pak porasle za 6 posto na oko 5.600 dnevno.