BIDEN NA ARAPSKOM SUMMITU Želimo biti u partnerstvu sa svima vama

Joe Biden u Saudijskoj Arabiji 2022
New York times

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u subotu da će Sjedinjene Države ostati aktivan, angažiran partner na Bliskom istoku i pozvao lidere okupljene na arapskom summitu da ljudska prava vide kao moćnu snagu ekonomskog razvoja i društvenih promjena.

"Sjedinjene Države žele izgraditi pozitivne promjene u budućnosti regije, u partnerstvu sa svima vama - a Sjedinjene Države ne idu nikuda", rekao je Biden arapskim liderima.

Američki predsjednik nastoji započeti novo poglavlje u američkom angažmanu na Bliskom istoku i zalagati se za regiju koja poštuje unutarnje poslove pojedinih nacija, ali traži ekonomsku integraciju i zajedničku obranu zbog zabrinutosti u vezi s Iranom, javlja Reuters.

Biden se, na svom prvom putovanju na Bliski istok kao američki predsjednik, fokusirao na subotnji summit sa liderima šest zaljevskih država i Egiptom, Jordanom i Irakom, dok je umanjio značaj sastanka sa saudijskim prijestolonasljednikom princom Mohamedom bin Salmanom, prenosi Fena.

Taj je susret izazvao kritike u Sjedinjenim Državama zbog rekordnog kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, posebno zbog brutalnog ubojstva novinara 'Washington Posta' i kritičara Saudijske Arabije Jamala Khashoggija. Američka obavještajna služba vjeruje da je ubojstvo naredio prijestolonasljendik, što on poriče.

Odnosi između Egipta i Sjedinjenih Država također su bili zategnuti u prvim mjesecima Bidenovog predsjedavanja zbog rasprava o ljudskim pravima, prije nego što su egipatski napori da posreduje u prekidu vatre u Gazi u svibnju 2021. doveli do ponovnog angažmana.