BH. DRŽAVLJANI PRED SUDOM Dok su Senad i Ibrahim vozili starca u prtljažniku, njihove kolege mu opljačkali draguljarnicu

Pljačkaši
Mario Jüngling / BILD

Bilo je to pet sati straha. Straha koji Georg Kaiser (82), poznat i kao kralj nakita u Kölnu nikada više neće moći izbaciti iz kostiju, piše njemački Bild.

1. ožujka 2022. ovaj poznati trgovac nakitom je upravo zatvorio svoju trgovinu, kada su na njega navalila dva muškarca. Pretukli su starca, vezali ga i bacili u prtljažnik njegovog automobila. Zatim su satima vozili s njim po Kölnu. U međuvremenu su njihovi kolege ispraznili draguljarnicu.
U ponedjeljak su se dvojica državljana BiH morala suočiti s teškom optužbom za pljačku pred Visokim sudom u Kölnu. Optužnica tereti Senada B. (27) i Ibrahima P. (25) da su sudjelovali u napadu na draguljara. Dok su vozili svoju žrtvu po gradu, njihovi su suučesnici ukrali su nakit i gotovinu u vrijednosti od 157.000 eura, tvrde tužitelji.

"U očaju sam stalno vikao da imam srčanu bolest", prisjeća se Georg Kaiser strašnog događaja. Tek kada su suučesnici završili, dvojica muškaraca su zaustavila automobil u kojem je ležao i pobjegla.

"Kada sam shvatio da više ne vozimo, vikao sam u pomoć", kaže Kaiser za Bild. "Nakon nekog vremena došli su prolaznici. Razbili su prtljažnik i pozvali policiju."

Oba osumnjičena počinitelja otprije su poznata policiji. Prošle godine su u Berlinu osuđeni na deset i sedam godina zatvora zbog 13 pljački koje su tamo počinili. Svoj plijen su ponosno prikazivali na društvenim mrežama, gdje su često objavljivali snimke velikih gomila novca.

Ideju za pljačku dala je razbojnicima upravo čistačica draguljara. Sa svojim sunarodnjacima Nana R. (34) je smislila plan kako opljačkati Georga Kaisera. Zbog toga je Bosanka u ožujku prošle godine osuđena na pet godina i tri mjeseca zbog pljačke. Do samog kraja tvrdila je da je nevina, nije pokazivala kajanje i čak se smijala tijekom suđenja.