Beč obilježava 150 godina avenije Ringstrassee

Beč, Beč,  na listi svjetskih gradova, gradovi

Duga 5,7 kilometara i široka 57 metara ta je ulica jedna od najvažnijih prometnih žila grada, šetalište, mjesto susreta, kupovine i brojnih manifestacija te svjedok brojnih povijesnih događanja.

Car Franjo Josip otvorio je Ringstrasse 1. svibnja 1865. i tako označio početak najvećeg urbanističkog projekta tadašnjeg vremena. I danas se uz ovu ulicu nalaze mnogobrojne građevine sagrađene po carevom nalogu, kao što su Državna opera, kazalište Burgtheatar te Muzej povijesti umjetnosti i Prirodoslovni muzej.

Zgrade parlamenta, sveučilišta i vijećnice odražavaju demokratski razvoj grada, a između njih su smještene impozantne palače bogate građanske klase. U dijelu ulice koji prolazi uz Dunavski kanal danas su smještena okupljališta urbane kulturne scene te primjeri moderne arhitekture.

Osim navedenih građevina tu su i dvorac Hofburg, Muzej primijenjenih umjetnosti, planetarij, vojarna, zgrada austrijske poštanske banke te mnogobrojni parkovi i spomenici. Tramvaj na konjsku vuču ovom je ulicom prometovao od 1868. do 1898. kada ga zamjenjuje električni tramvaj, a kako se kontaktnom mrežom ne bi narušila ljepota ulica, napajanje pogonskih motora obavlja se putem akumulatora.

Proslavu 150. obljetnice postojanja bečke Ringstrasse posebnim će programima obilježiti mnogobrojne znanstvene i kulturne institucije grada Beča. Austrijska nacionalna knjižnica od 22. svibnja prikazuje izložbu "Beč postaje svjetska metropola - Ringstrasse i njeno doba".

U Arhitektonskom centru 19. ožujka počela je izložba o Hitlerovim megalomanskim planovima rekonstrukcije Ringstrassea, u gradskom muzeju Wien Museum od 11. lipnja u sklopu izložbe "Prsten Pionirske godine raskošne ulice" prikazuje se kronologija nastanka ove avenije, a izložbenom se nizu pridružio i Židovski muzej.

Hina