Beč: 300 muslimanskih imama predstavilo deklaraciju

imam, Beč, Ekstremisti ISIL-a, ISIL
Važna poruka odaslana je jučer iz Beča gdje se skupilo 300 islamskih imama koji su pritom objavili deklaraciju od 9 točaka u kojoj se navodi kako su ISIL-ovi teroristi "crna ovca Islama" te se poziva vjernike da zauzmu važniju ulogu u društvu. Skup je održan svega dan nakon što je Austrija uvela zabranu nošenja burke na javnim mjestima te obvezna predavanja o integraciji za migrante od kojih su mnogi muslimani.

U njihovoj deklaraciji osuđuje se svaki čin terorizma i ekstremizma, a posebno se ističe ISIL - "Zločini počinjeni od strane terorista Islamske Države protivni su Islamu i moraju biti najstrože osuđeni", navodi se u tekstu.

Nadalje, u deklaraciji također stavljaju naglasak na prihvaćanje austrijskih sekularnih vrednota. "Ističemo privrženost ustavnim principima Republike Austrje, uključujući jednakost svih građana pred zakonom, pluralizam, demokraciju i vladavinu prava. Sloboda je nezamjenjiva vrednota za ljude i zadatak svakog društva trebao bi biti rad na slobodi u svakom trenutku i na svakom mjestu", navodi se u tekstu deklaracije.

Prema austrijskim državnim statističkim informacijama oko 22% populacije, od ukupno 8,7 milijuna stanovnika, su podrijetlom migranti. Nema točnih podataka po pitanju koliko muslimana živi u Austriji, no procjenjuje se kako ih je 7%. Većina Austrijanaca, oko 60%, su katolici.

www.rt.com