BARIKADE NA KOSOVU Djeca od danas ne idu u školu, građani zabrinuti zbog visokih tenzija

Kosovo
AFP

Srbi koji na sjeveru Kosova prosvjeduju zbog uhićenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića i dalje su na barikadama. Sjever Kosova blokiran je i od strane kosovske policije, a preko prijelaza Brnjak i Jarinje prolaz nije dopušten ni pješacima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na sjeveru Kosova da "budu mirni i staloženi te da ne nasjedaju na provokacije". Kako pišu beogradski mediji, nastave u osnovnim i srednjim školama na sjeveru Kosova danas neće biti.

Unatoč napetostima noć je na Kosovu protekla mirno.

"Tenzije su visoke, a građani zabrinuti", piše RTS.

Zbog incidenata na Kosovu održana je sjednica srpskog Savjeta za nacionalnu sigurnost.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini u zajedničkom priopćenju zatražile su hitno uklanjanje blokada na putevima na sjeveru i "prestanak zastrašivanja i prijetnji nasiljem".

"Oni koji su podigli ilegalne blokade trebaju ih odmah ukloniti. Očekujemo da se prestane s prijetnjama nasiljem i sa zastrašivanjem", navodi se u zajedničkom priopćenju.

Podsjetimo, pripadnici Rosu upali su jučer pod punim naoružanjem i s blindiranim vozilima u objekt velike brane na jezeru Gazivode. Radnika kojeg su ondje zatekli, tvrde beogradski mediji, potjerali su iz objekta i skinuli srpske zastave koje se ondje nalaze. Radnik tvrdi da su pripadnici Rosu uperili puške u njega, ispitivali ga, a zatim i potjerali.