Arapske revolucije kraj za Al-Qa’idu

Al-Qa’ida, teroristički napad, svijet, teroristički napad, crna kronika, Afganistan, talibani, nato, Afganistan, talibani, Ekstremisti ISIL-a
Analitičari procjenjuju da bi proces demokratizacije u režimskim zemljama Bin Ladena mogao gurnuti u beznačajni kut.
Al-Qa'ida je gubitnik

Naslovi u svjetskim medijima su nedvosmisleni: "Al-Qa'ida tapka u mraku", "Arapski narodni ustanci razočarenje su za Al-Qa'idu", "Al-Qa'ida mora gledati kako je povijest pretječe". Svi komentatori se slažu u zaključku da organizacija Osame bin Ladena nije odigrala nikakvu važnu ulogu u revolucijama koje su potresle arapski svijet. Stručnjak za islam Albrecht Metzger smatra da je sada samo vidljivo ono što je oduvijek bila činjenica - da su svi na zapadu zbog nekoliko uspjelih atentata vjerovali kako je Al-Qa'ida jača nego što ona stvarno jest. On misli i kako je ovo dokaz da ta organizacija može doprijeti samo do malog dijela arapskog svijeta i da njezina ideologija "svetog rata" ne može uvjeriti mase. Dok ona propovijeda nasilje kao jedino sredstvo kojim se mogu pobijediti mrski diktatori, narod u Egiptu i Tunisu je pokazao da ide i drugačije - mirno i civilizirano. I Mohammad Abu Rumman je uvjeren da je Al-Qa'ida veliki gubitnik ovih povijesnih prevrata u arapskom svijetu. Taj znanstvenik i stručnjak za Bliski istok, iz Centra za strateška istraživanja u glavnom gradu Jordana Ammanu, tvrdi da organizacija najtraženijeg terorista na svijetu nikada nije bila glas arapske mladeži. "Al-Qa'ida je uvijek nudila vlastite odgovore na općenitu političku krizu arapskih režima. Ta kriza se očitovala u činjenici da na pomolu nije bilo mirnih, demokratskih promjena", kaže Rumman. Težnje za demokracijom arapskih naroda i zahtjevi za socijalnom pravdom, ravnopravnošću i pluralizmom su suprotnost načelima Al-Qa'ide. Oni uništavaju ideološko tlo na kojem djeluje ta teroristička mreža", smatra ovaj islamolog.

Bin Ladenova šutnja

Zanimljivo je da se sam Osama bin Laden, koji inače rado podastire svoje komentare u obliku video-poruka, do sada nije oglasio. Čini se da, suočen ovim žestokim prevratima, još nije našao prave riječi, nedavno je napisao stručnjak za Al-Qa'idu njemačkog tjednika Spiegel, Yassin Musharbash. Većina stručnjaka za Bliski istok i Al-Qa'idu slaže se da bi gubljenje značaja ideologije islamističke terorističke mreže moglo značiti njezin kraj. Demokratizacija i uspostava funkcionirajućih pravnih država ovakve bi grupacije učinila suvišnima. No, unatoč tome što Al Qaida ne zna što bi s društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera, nije potpuno zamukla nakon događaja u Egiptu i ako vlastodršci u Libiji i Jemenu ne omoguće mirne promjene i time gurnu svoje zemlje u kaos i građanske ratove, Al-Qa'ida bi iz toga mogla profitirati, ocjenjuju analitičari, prenio je Deutsche Welle.

Piše: P.Z., agencije / dnevni-list.ba