Angela Merkel ostaje na čelu Njemačke

Angela Merkel, EU i SAD, Rusija, ukrajina, Angela Merkel, pravila EU-a, reforme, Bruxelles, Europska Komisija, Angela Merkel, grčka, premijer Grčke, Angele Merkel, Srbija, EU i Srbija, Angela Merkel, Njemačka, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, Njemačka, BDP, Angela Merkel, prosvjedi, berlin, Njemačka, Angela Merkel, Njemačka, Turska, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, burka, CDU/CSU, Angela Merkel, terorizam, Njemačka,, njemačka kancelarka, Angela Merkel, bundestag, Angela Merkel, Birališta u Njemačkoj, Angela Merkel, bundestag, CDU/CSU, Angela Merkel, bundestag, Angela Merkel, CDU/CSU
Angela Merkel ostaje na čelu Njemačke, ali s manjom potporom birača od one koju je dobila u prošlom manadatu. Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku prvi je put ušla u Bundestag i to kao treća snaga. Mogli bi imati čak 89 zastupnika.

Prvi nepotpuni rezultati pokazuju omjer snaga. Najviše je glasova dobio blok Angele Merkel CDU/CSU - 32,5 posto. No, to nije dovoljan broj glasova da sami sastave Vladu te će s nekim morati u koaliciju.

''Ostajemo stranka broj jedan u Njemačkoj'', rekla je Merkel prilikom obraćanja javnosti nakon objave nepotpunih rezultata.Svjesna gubitka glasova rekla je da će analizirati zašto su izgubili toliko glasova i pokušati ih vratiti.

SPD je dobio 20 posto glasova birača, ali nakon objave rezultata poručili su da u koaliciju s CDU/CSU neće ići, nego će im biti opozicija.

Na trećem mjestu po broju dobivenih glasova na nedjeljnim izborima je krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku s 13,5 posto. ''Pobrinut ćemo se da ono što ljudi na ulici misle, ponovno počne imati utjecaj u parlamentu'', rekao je jedan od glavnih kandidata Alternative za Njemačku Alexander Gauland nakon objave rezultata.

Liberali su dobili 10 posto, a Zeleni su osvojili 9,5 posto glasova birača.

Prema ovim rezultatima, zastupnici bloka CDU/CSU imat će 216 mjesta, SPD 133, a Alternativa za Njemačku 89 mjesta u Bundestagu.

Nakon objave rezultata javnosti se objavio predsjednik SPD-a Martin Schultz. ''Ovo je tužan dan za našu stranku. Nećemo to skrivati. Izgubili smo parlamentarne izbore'', rekao je Schultz dodajući da će braniti principe i načela stranke do sljedećih izbora.