VIDEO  AMERIKANCI PREDSTAVILI B-21 RAIDERA "Nećete ni znati da se nešto događa, to je prvi zrakoplov šeste generacije"

B-21 Raider američki zrakoplov

Zračne snage SAD-a u srijedu su objavile fotografije najnovijeg ‘nevidljivog‘ bombardera, B-21 Raidera. Riječ je o bombarderu koji koristi stealth tehnologiju, odnosno tehnologiju slabog radarskog odraza, a razvijen je na temelju svog prethodnika, kultnog B-2.

Andrew Hunter, pomoćnik tajnika Zračnih snaga SAD-a, izjavio je ranije ovog mjeseca da program testiranja leta B-21 "dobro napreduje" i da je u skladu s rokovima i rasporedom isporuke. Amerikanci planiraju da bombarderi budu spremni do kraja desetljeća, a B-21 bi trebao biti prvi novi model strateškog nevidljivog bombardera američke vojske u posljednjih 30 godina, kako prenosi Business Insider.

Razvoj Raidera započeo je 2015., a Pentagon ga je prvi put javnosti predstavio u prosincu 2022.

Gotovo godinu dana kasnije, u studenom 2023., zrakoplov je konačno krenuo na prvi let. Nakon uspješnih tajnih prvih testiranja na zemlji i u zraku, odobreno je da krene u proizvodnju. Amerikanci testiranja obavljaju u tajnosti kako bi se zaštitilo od, ponajprije kineske, špijunaže.

Cilj je proizvesti najmanje 100 takvih letjelica, a američki dužnosnici tvrde će Raideri postupno zamijeniti sve stealth bombardere koji su u zraku (B-1B Lancer i B-2 Spirit).

Iz Pentagona poručuju i da će B-21 biti "kičma" buduće američke bombarderske flote. Ministar obrane Lloyd Austin pohvalio je sposobnosti aviona, rekavši da su u istraživanja stealth, odnosno tehnologije niske vidljivosti uložena desetljeća rada, te kako je napredak velik.

"Čak i najsofisticiraniji sustavi protuzračne obrane teško će otkriti Raidera na nebu", rekao je Austin.

Northrop Grumman, tvrtka koja proizvodi Raidera, reklamirala ga je kao "prvi zrakoplov šeste generacije na svijetu". Trebao bi bi biti opremljen i nuklearnim oružjem. Naime, razvoj Raidera dio je procesa modernizacije sva tri dijela američke nuklearne trijade, koja uključuje još nuklearne balističke projektile i bojeve glave u podmornicama.