AMERIKANCI I NIJEMCI "Rat se ne smije proširiti, nije vrijeme za ulazak Ukrajine u NATO"

Annalena Baerbock i Jake Sullivan
EPA/EFE

Nakon što je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u petak potpisao dokument u kojem je zatražio ulazak Ukrajine u NATO po hitnoj proceduri, oglasili su se i brojni svjetski službenici koji su komentirali ovu odluku.

Među prvima koja se oglasila bila je i ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock koja je rekla kako ne vidi nikakvu šansu da se Ukrajina brzo pridruži NATO-u.

"Razumijem želju Ukrajine za ranim članstvom. Međutim, mi ćemo i dalje podržavati Ukrajinu u njenom pravu na samoobranu, ali smo isto tako od prvog dana jasno naglasili kako imamo odgovornosti osigurati da se rat ne proširi na druge zemlje te da NATO ne postane ratni partner. To važi i danas", rekla je Baerbock, prenosi Klix.

Povodom odluke Ukrajine oglasili su se i iz Bijele kuće, točnije savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan koji je govorio o ozbiljnosti ukrajinske odluke.

"Sjedinjene Američke Države su jasno istaknule kako podržavamo politiku otvorenih vrata za NATO. Svaka odluka o članstvu u NATO-u je između 30 saveznika i zemalja koje se žele pridružiti. Trenutno, naše mišljenje je da je najbolji način da podržimo Ukrajinu kroz praktičnu podršku na terenu. Pristupanje NATO-u treba ostaviti za neko drugo vrijeme", zaključio je Sullivan.

Podsjetimo, nakon što je Rusija jučer objavila aneksiju ukrajinskih teritorija, iz Kijeva su priopćili kako žele po ubrzanoj proceduri ući u NATO.

"De facto, mi smo već krenuli u NATO. De facto smo već dokazali kompatibilnost sa standardima Alijanse. Danas Ukrajina aplicira da to uradimo de jure. Kroz proceduru koja će zadovoljiti naš značaj za zaštitu cijele naše zajednice. Poduzimamo naš odlučujući korak potpisivanjem nastojanja Ukrajine da se ubrzano pridruži NATO-u", kazao je Zelenski.

Ipak, ono što treba naglasiti jest i preduvjet koji NATO postavlja za sve zemlje kandidate. On se odnosi prije svega na to da država ne smije biti uključena u međunarodne sukobe i sporove kada je riječ o granicama.

S obzirom na situaciju u Ukrajini i rat koji se vodi protiv Rusije, čini se kako još uvijek nije realno razgovarati o ulasku Ukrajine u ovu vojnu alijansu.