AMERIKA VS KINA Kaznene prijave protiv kineskih kompanija zbog proizvodnje sastojaka za drogu

Sud čekić stol
Getty images

Američko ministarstvo pravde je po prvi put podnijelo kaznene prijave protiv kompanija i zaposlenih baziranih u Kini, zbog opskrbe kemikalijama koje se upotrebljavaju u proizvodnji fentanila, opijata koji je jedan od ključnih uzročnika krize sa predoziranjima koja potresa Sjedinjene Države.

Kompanije su otvoreno reklamirale kemikalije na društvenim mrežama, i potajno ih slale kupcima, čak dodajući molekule da izbjegnu testiranje, rekao je američki državni tužitelj, Merrick Garland u petak, 23. lipnja. "Ciljamo svaki korak u transportu, proizvodnji i prodaji fentanila, od početka do kraja", rekao je Garland.

Dvoje od osam osoba su uhićene u okviru istrage dvije kompanije koju vodi DEA (Administracija za suzbijanje opojnih droga), te je također zaplijenjeno više od 200 kilograma kemikalija potrebnih za proizvodnju fentanila. Smatra se da ovaj sintetički opijat mnogo lakše smatra ovisnost nego heroin, te je trenutno vodeći uzrok smrtnosti kod Amerikanaca između 18 i 49 godina, piše radio 'Slobodna Europa'.

Optuženi su mušterijama davali nacrte kako da sami proizvode fentanil te su se ciljano reklamirali u Meksiku, gdje su bazirani karteli koji prave većinu fentanila koji završi u SAD-u, rekla je administratorka DEA, Anne Milgram. Optužbe uključuju trgovinu fentanilom, uvoz kemikalija potrebnih za njegovu proizvodnju i pranje novca.

Jedna od kompanija, 'Amarvel Biotek', na svojoj stranici je objavila da šalje materijal u Culiacan u Meksiku, grad u kojem je baziran Sinaloa kartel koji je bio meta temeljite optužnice prije dva mjeseca, navode nadležni. Kompanija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Zamjenica državnog tužitelja, Lisa Monaco je tražila od kineskih vlasti da pozovu na odgovornost tamošnje kompanije koje proizvode jedinjenja potrebna za izradu fentanila. "Ovo je globalni problem koji traži globalno rješenje", rekla je ona.