Albanska mafija opasnija za Balkan od Islamske države?

Albanska mafija opasnija za Balkan od Islamske države?

Problem broj jedan za zemlje zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam, nego albanska mafija, izjavio je John Nomikos, profesor i direktor Istraživačkog instituta za europske i američke studije u Ateni.

On je u intervjuu za "Kosovo Online" rekao da albanska mafija u svojim rukama drži gotovo cijelu europsku trgovinu narkoticima, uz trgovinu ljudima i pranje novca, a EU u ovom trenutku nije u mogućnosti razmišljati o proširenju, odnosno primanju novih članica s Balkana.

- Protiv ekstremista možete se efikasnije boriti, jer oni ne korumpiraju sustav poput albanske mafije, koja raspolaže velikim novcem i lako se infiltrira u sustav. Osim toga, albanska mafija surađuje s islamskim ekstremistima kroz razne stvari poput nelegalnih putovnica, trgovine ljudima... Albanski organizirani kriminal je opasnost broj jedan u ovom trenutku, u to nema sumnje - kazao je Nomikos, prenosi Tanjug. Prema njegovim riječima, postoje jaka uporišta islamskih ekstremista na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

- Radikalnih elemenata imate posvuda, postoje države koje su spremne financirati ih, poput Katara i drugih. Trenutno, međutim, imamo "mikrokolumbiju" unutar zapadnog Balkana, i to je neprihvatljivo, jer ako bi te zemlje ušle u EU, to bi bio vulkan koji bi se aktivirao. Unija već ima velike probleme poput Brexita, teško da bi ovom trenutku mogla preživjeti i albanski organizirani kriminal - kazao je Nomikos.