ALARM NA TAJVANU "Kina šalje špijunske balone iznad našeg otoka, to je psihološki rat"

Balon Tajvan

Tajvansko ministarstvo obrane optužilo je danas Kinu da prijeti sigurnosti zračnog prometa te da vodi psihološki rat protiv ljudi na otoku zbog sve češće pojave balona u blizini ili iznad otoka, nekoliko dana prije ključnih izbora na tom otoku.

Kinesko korištenje balona za špijuniranje postalo je globalna vijest u veljači kada je SAD oborio, kako su priopćili, kineski balon za nadzor. Kine je priopćila da je balon bio civilna letjelica koja je slučajno odlutala.

Tajvan je u stanju pripravnosti zbog kineskih vojnih i političkih aktivnosti uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 13. siječnja. Kina vrši vojni i ekonomski pritisak u pokušaju uplitanja u izbore, priopćio je Tajvan.

Kina smatra otok svojim teritorijem, što tajvanska vlada odbacuje.

Od prošlog mjeseca tajvansko ministarstvo obrane izvijestilo je o nekoliko slučajeva letenja kineskih balona iznad osjetljivog Tajvanskog tjesnaca. Rečeno je da su ovaj tjedan neki baloni letjeli iznad otoka Tajvana u blizini velikih zračnih baza.

"Baloni su ozbiljna prijetnja sigurnosti zračnog prometa"

Ministarstvo obrane te zemlje u subotu je priopćilo da su baloni "ozbiljna prijetnja” sigurnosti međunarodnog zračnog prometa s obzirom na putanje njihovih letova.

"Također izražavamo svoju osudu nebrige kineskih komunista za sigurnost u zrakoplovstvu i njihove nebrige za sigurnost putnika na letovima preko Tajvanskog tjesnaca i međunarodnim letovima", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo obrane je priopćilo da je njegova analiza pokazala da su baloni dio kineske taktike "sive zone" protiv Tajvana "u pokušaju da se kognitivnim ratovanjem utječe na moral ljudi".

Kinesko ministarstvo obrane, Ured za tajvanske poslove i Uprava civilnog zrakoplovstva nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

Kinesko ministarstvo obrane prošlog je tjedna odbilo komentirati balone na mjesečnoj konferenciji za novinare.