AKCIJA SPAŠAVANJA Evo gdje se trenutno nalazi američki speleolog i kada će izaći iz jame

Speleolog Turska

Kroz nekoliko sati, najkasnije danas poslijepodne Mark Dickey, američki speleolog trebao bi ugledati "svjetlo dana", nakon što je devet dana bio "zarobljen" na minus 1100 metara u jami Morca, u turskom gorju Taras, piše Slobodna Dalmacija.

On je još u subotu 2. rujna ostao "zarobljen" u jami Morca, jer je imao ozbiljnih zdravstvenih problema (izbacivao je krv na usta) u predjelu probavnog trakta.

Spasitelji i Dickey nalaze se trenutačno na oko minus 200 metara od ulaza u jamu i ako ne bude nekih nepredviđenih događanja kroz nekoliko sati bi trebali izići na površinu.

U akciji spašavanja aktivno sudjeluju pripadnici HGSS-a, a uz njih su i kolege iz Poljske, SAD-a, Italije, Mađarske i Turske.

Prvi "glas" da je Dickey "zapeo" na toj dubini došao je do spašavatelja 3. rujna (nedjelja) kada je on pozvao pomoć i kada se prema njemu krenuli spašavatelji iz Mađarske sa liječnicima. Liječnici su uspjeli stabilizirati njegovo zdravstveno stanje i čim su se završile pripremne radnje za akciju izvlačenja i čim je Dickeyevo zdravstveno stanje to dozvoljavalo akcija je započela. U petak oko 14.30 sati su krenuli prema izlazu i danas bi trebali izbiti na površinu. Valja istaknuti da su akciju u petak započeli pripadnici HGSS-a.