AKCIJA EUROPOLA Uhićeno 288 osoba, zaplijenjeno 850 kila droge i 50.8 milijuna eura

Europol
EPA

U akciji kodnog naziva SpecTor, kojom je koordinirao Europol, uhićeno je 288 osoba osumnjičenih za kupnju ili prodaju droge na dark webu. U sklopu akcije zaplijenjeno je više od 50.8 milijuna eura u gotovini i virtualnim valutama, 850 kg droge i 117 komada vatrenog oružja.

Zaplijenjena droga uključuje više od 258 kg amfetamina, 43 kg kokaina, 43 kg MDMA te preko 10 kg LSD-a i ecstasy tableta. Operacija SpecTor se sastojala od niza zasebnih komplementarnih akcija u devet zemalja. Uhićenja su se dogodila u Sjedinjenim Državama (153), Velikoj Britaniji (55), Njemačkoj (52), Nizozemskoj (10), Austriji (9), Francuskoj (5), Švicarskoj (2), Poljskoj (1) i Brazil (1), prenosi Index.

Tisuće kupaca strahuju od kaznenog progona

Istražitelji još uvijek pokušavaju identificirati dodatne osobe koje su stajale iza računa na dark webu. S obzirom na to da su nacionalne policije dobile pristup opsežnim popisima kupaca, tisuće kupaca diljem svijeta sada su također u opasnosti od kaznenog progona.

Ususret ovoj koordiniranoj operaciji, njemačke i američke vlasti su u travnju prošle godine zatvorile Hydru, tržište dark weba s najvećom zaradom. Tijekom navedene akcije njemačke vlasti su zaplijenile 23 milijuna eura u kriptovalutama. Iz Europola su istaknuli kako je međunarodna suradnja između policijskih tijela ključna za borbu protiv kriminala na dark webu. 

"Naša koalicija na tri kontinenta dokazuje da svi radimo bolje kada radimo zajedno. Ova operacija šalje snažnu poruku kriminalcima na dark webu: međunarodna policija ima sredstva i sposobnost identificirati vas i pozvati vas na odgovornost za vaše nezakonite aktivnosti, čak i na dark webu", poručila je Catherine De Bolle, izvršna direktorica Europola.