20 godina od napada na Ameriku, evo kako je reagirala stjuardesa

Napad na Svjetski trgovački centar 2001.
Getty images

U napadima na Svjetski trgovački centar prije 20 godina poginulo je gotovo tri tisuće ljudi.

"Ovdje stjuardesa. Kokpit se ne javlja. Netko je izboden u poslovnom razredu. Mislim da je bačen suzavac jer ne možemo disati. Ne znam, mislim da nas otimaju", riječi su Betty Ong, stjuardese leta 11 American Airlinesa koji je 11. rujna 2001. letio iz Bostona za Los Angeles. Sve dok otmičari nisu let preusmjerili prema New Yorku i avion zabili u sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra.

Na let 11 ukrcali su se Mohamed Atta i Abdulaziz al-Omari, teroristi al-Qaide. Pet minuta nakon njihovog ukrcaja, pridružili su im se i ostali otmičari. Otmičari na letu 11 ubadaju nožem dvije stjuardese i u roku od nekoliko sekundi preuzimaju kontrolu nad cijelim avionom. U isto vrijeme iz Bostona polijeće još jedan zrakoplov, let 175 United Airlinesa. Na njega se ukrcalo pet otmičara.

Istovremeno iz Washingtona polijeće još jedan zrakoplov - let 77 American Airlinesa. I na njemu je bilo pet otmičara. Iz Newarka polijeće let 93 United Airlinesa na kojem se nalaze četiri otmičara. Nekoliko minuta kasnije i ovaj je zrakoplov pod kontrolom otmičara, navodi RTL.

Let 11 brzinom od 790 km/h udara u sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra, negdje između 93. i 99. kata. Stotine ljudi u panici, zarobljeni u vatri i dimu, skače u sigurnu smrt.

Let 175 udara brzinom od 950 km/h u južni toranj Svjetskog trgovačkog centra, negdje između 77. i 85. kata. Let 77 koji poletio iz Washingtona srušio se na Pentagon. Urušava se južni toranj Svjetskog trgovačkog centra u kojeg je sat ranije udario jedan Boeing, a nakon njega urušava se i sjeverni toranj.

U polju kod grada Shanksvillea u Pennsylvaniji srušio se let 43. Putnici tog leta znali su što se događa te su se suprotstavili otmičarima. U napadima na Svjetski trgovački centar poginulo je gotovo tri tisuće ljudi.

Memorijalni centar i muzej 9/11 izgrađen je na mjestu gdje su srušena dva Tower centra, popularni Blizanci (Twin towers), piše RTL. Uz muzej, izgrađena su i dva bazena u koje se slijeva voda, a u rubnike bazena ugravirana su imena i prezimena poginulih.