Svijet satima čekao Putinovo obraćanje, a onda je otkazano

Vladimir Putin
Screenshot: Rusija 1

Za danas u 19 sati bilo je najavljeno važno TV obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina naciji, prvo takvo od početka napada na Ukrajinu.

Očekivalo se da će Putin govoriti o nagloj najavi održavanja referenduma o pripojenju Rusiji okupiranih ukrajinskih regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižje, a možda čak i najaviti opću mobilizaciju u Rusiji, prenosi Index.

Iako službeni Kremlj nije objavio ništa, nešto nakon 21 sat Putinovi propagandisti s prorežimske državne televizije Rusija 1 i Russia Today, Vladimir Solovjev i Margarita Simonjan, objavili su na svojim Telegram kanalima se da će se Putin javnosti obratiti sutra.

Dopisnica iz Moskve: Stvari su prilično dramatične i bez Putinova obraćanja
"Današnji događaji u Rusiji bili su prilično dramatični čak i bez obraćanja Vladimira Putina", rekla je Diana Magnay, dopisnica Sky Newsa iz Moskve, komentirajući činjenicu da se Putin večeras trebao obratiti Rusima putem TV-a po prvi put od početka rata, ali njegovo obraćanje kasni dulje od dva sata i to bez ikakvog objašnjenja.

No, to nije jedini značajan današnji događaj, kaže Magnay.

"U ruskom parlamentu vidjeli smo raspravu o izmjenama kaznenog zakona u slučaju proglašenja ratnog stanja, rata ili mobilizacije. Dosad nijedna od tih riječi nije spominjana, a Kremlj je dosad konzistentno nijekao da razmišlja o mobilizaciji, ali danas je u državnom parlamentu odjednom krenula rasprava što čini u tom scenariju i kakav bi bio pravni okvir u slučaju da se Kremlj odluči na mobilizaciju, odnosno proglašenje rata", rekla je Magnay.

Umirovljeni britanski general: Kašnjenje sugerira kaos

Umirovljeni britanski general Richard Shirreff rekao je da je odgoda emitiranja govora Vladimira Putina "prilično kaotična".

"Vidjeli smo da je najavljeno da će se emitirati u 8 sati po moskovskom vremenu. Upravo smo vidjeli tweet RT-a u kojem se kaže da se neće emitirati u 8 sati po moskovskom vremenu - a to je ionako sada prošlo", rekao je Shirreff pa dodao: "To mi, dakle, govori da postoji određena količina kaosa u Kremlju."

Komentirajući najavu referenduma o pripojenju Rusiji u okupiranim teritorijima Ukrajine, general je rekao: "Poanta za međunarodnu zajednicu, a posebice za NATO, jest da ne smijemo trepnuti, a kako je ukrajinski ministar vanjskih poslova jasno rekao, to je čin očajnika."

"Ako Rusija podigne glavu iznad grudobrana, NATO će je srušiti", rekao je.

SAD: Rusi su na izmaku snaga u Ukrajini

Zamjenica američkog šefa diplomacije Wendy Sherman izjavila je danas da su Rusi u Ukrajini "na izmaku snaga" i da su akcije Kremlja, uključujući podržavanje onoga što je opisala kao "lažne referendume" u nekim ukrajinskim regijama, očajnički potez predsjednika Vladimira Putina.

U intervjuu za MSNBC Sherman je rekla da postoji zabrinutost da će Putin "koristiti vrste oružja koje ne bi trebao", napominjući da već koristi opskrbu hranom kao oružje.

"Nadam se da razumije ono što je predsjednik rekao: 'Nemojte. Nemojte'", rekla je, referirajući se na upozorenje američkog predsjednika Joea Bidena o odmazdi Zapada ako Rusija upotrijebi kemijsko ili nuklearno oružje.

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je za Politico da Rusija nije samo u ratu s Ukrajinom, već s cijelom EU. 

"Rusija gubi rat. Ruski predsjednik Vladimir Putin koristi energiju kao ratno oruđe jer je ugrožen vrijednostima EU", rekao je Sanchez za Politico.

Sanchez za centralizaciju kupnje plina

"Europski energetski sustav sada je tržište koje ne funkcionira. Učeći na modelu pandemije, zašto ne bismo centralizirali kupnju plina, kao što smo učinili s cjepivima?" zapitao se španjolski premijer.

Europski politički čelnici sada se suočavaju sa značajnom napetosti između svojih obećanja o prijelazu na zelenu energiju i potrebe da svjetla i grijanje ostanu uključeni dok se približava zima. "Nemojte koristiti ovu energetsku krizu da blokirate napredak u rješavanju klimatske krize", pozvao je Sanchez svoje kolege čelnike uoči Opće skupštine.

"Potrebna je reforma sustava UN-a"

Sanchez kaže da Rusija invazijom na Ukrajinu prkosi ključnim aspektima međunarodnog poretka i same Povelje UN-a.

"Situacija koju je Rusija stvorila u Ukrajini glavni je dokaz da nam je potrebna snažna reforma sustava UN-a", rekao je.