SVIBANJSKA SJEĆANJA Obilježena 32. godišnjica zaustavljanja tenkova JNA na Pologu

Polog
Fena

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća ispred spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i minutom šutnje na spomen obilježju zaustavljanja tenkova u nedjelju je obilježena 32. godišnjica zaustavljanja tenkova Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Pologu između Širokog Brijega i Mostara.

Vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora na čelu s Darjanom Filpović, izaslanstvo Oružanih snaga BiH na čelu sa zamjenikom ministra obrane BiH Slavenom Galićem, te izaslanstvo Generalnog konzulata Republike Hrvatske u BiH, prenosi Fena.

Sudionik i jedan od glavnih aktera tih dana 1991. godine Anđelko Mikulić kazao je kako je važno sjetiti se hrvatskih vojnika i branitelja da bi cijenili mogućnost života.

Polog

"Danas imamo priliku u toj nekoj demokraciji birati svoj pristup rješavanju problema i nastojati da sve te ideje na dnevnim redovima provoditi u život i očito je da to ide u dobrom pravcu. Važno je da stvorimo klimu koja uveseljava i mlade naraštaje i da izbacimo ono "šteta, odoše nam mladi". Za ovu mladež smo i obećavali, a morali i omogućiti da ostanu tu i da imaju vrlo pristojnu mogućnost za jedan život kakav smo zamišljali i zalagali se da bude na ovim prostorima. Ovo je dan kada bi sva obećanja s izbornih skupova trebali svakodnevno realizirati i u tom slučaju ovdje će biti mladež koja ima novije, ljudskije, a da ne kažem i humanije projekte nego što smo ih mi imali", kazao je Mikulić.

Zamjenik ministar obrane BiH Slaven Galić kazao je kako je zaustavljanje tenkova u Pologu označilo prekretnicu odnosno početak rata u BiH kada je JNA ''dano do znanja da agresija, koja je već započela u Republici Hrvatskoj, a koja se dogodila u BiH neće proći  bez otpora''.

Polog

O položaju i statusu hrvatskih branitelja, Galić je kazao kako će se oni u izvršnoj vlasti truditi da njihov položaj bude što bolji, te da i županijski ministri branitelja kao i ministar na razini Federacije BiH  trebaju konstantno raditi na tome da se taj položaj poboljša.

Inače, u  sklopu manifestacije "Svibanjska sjećanja" pored obilježavanja 32. obljetnice zaustavljanja tenkova u Pologu danas se obilježava i Dan širokobrijeških branitelja. U tom gradu, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je sveta misa za poginule i umrle branitelje, a nakon toga upriličit će se polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva na Trgu širokobrijeških žrtava kao i svečani mimohod s ratnim zastavama.

Događaju su prisustvovali izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, predstavnici veleposlanstava i generalnog konzulata Republike Hrvatske u BiH, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pripadnici vojnih postrojbi, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, ratni vojni invalidi, te biciklisti Biciklističkog kluba branitelja.