SVE OVISI O PRESUDI Facebook najavio povlačnje s europskog tržišta

Facebook
Ilustracija

Tvrtka Meta razmatra povlačenje s europskog tržišta, ako više ne bude mogla razmjenjivati podatke europskih korisnika sa Sjedinjenim Američkim Državama, nakon Šrems II presude.

"Tvrtka Marka Zukerberga navodi u podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti (SEC) da razmišlja o povlačenju s europskog tržišta i sve ovisi od Šrems II presude", piše Fena.

U srpnju 2020. godine nekazonitim je proglašen mehanizam prijenosa osobnih podataka europljana u Ameriku, takozvani “Štit privatnosti”.

“Štit privatnosti” je američki zakon koji je američkim vlastima dao pravo da prikupljaju osobne podatke o subjektima u Europskoj uniji, bez, kako novodi Sud, adekvatnih zaštitnih mjera.

Ipak, Facebook prijeti da će se jednostavno potpuno povući iz Europe ako više ne bude u mogućnosti dijeliti podatke o europskim korisnicima sa svojim američkim operacijama, aplikacijama i centrima podataka.

Dok Europski sud pravde navodi da su osobni podaci manje zaštićeni u SAD nego u Europi, Facebook kaže da će zaustavljanje transatlantskog prijenosa podataka imati razoran uticaj na njegove mogućnosti ciljanog online oglašavanja, prenosi Bankar.me.