Sve je spremno: Tužba zatočenika logora HVO-a protiv Hrvatske sve izglednija

tužba, bh logoraši, Široki Brijeg, Mirko Kordić , presuda, ratni zločin, ratni zločinac, Armija BiH, Travnik, Novi Travnik, Facebook socijalna mreža, navodno silovanje, optuženi za silovanje, silovanja, Sarajevo

Sve je spremno za tužbu bosanskohercegovačkih logoraša protiv RH, doznaje N1 televizija.

Odvjetnik Anto Nobilo u Sarajevu se sastao sa članovima Saveza logoraša, predstavio im je svoju pravnu analizu temeljem koje su oni skloni krenuti u tužbu.

Mostarac Ramiz Tiro proveo je 262 dana u tri logora HVO-a. O svojim traumama napisao je i knjigu. Najteže mu se prisjećati trenutaka kad su ga, kaže, izveli kao živi štit.

"I s nama logorašima su osvajali teren i linije, tako da smo mi nosili vreće prema armiji i pucalo nam se u vreće i mi smo tada ranjeni, netko je poginuo, ja sam ranjen i od tada su mi najveće traume", priča Tiro.

Gotovo 42 tisuće ljudi prošlo je kroz logore tvrde u Savezu Logoraša u BiH. Njihov odvjetnik Anto Nobilo protekla dva mjeseca je analizirao mogu li logoraši pokrenuti tužbe i kako - i jučer im je u Sarajevu predstavio svoj zaključak.

"Moja analiza ukazuje da je moguća tužba protiv RH zahvaljujući presudi Haškog tribunala u slučaju Prlić i drugi gdje su Tuđman, Bobetko i Šušak opisani u udruženom zločinačkom pothvatu u okviru kojeg su napravljeni brojni zločini pa tako i logori", kaže Nobilo, odvjetnik Saveza logoraša.

Nobilo smatra su pojedinačne tužbe, po logorima - najbolji pravni put za njegove klijente. Tužbu će podnijet na županijskom sudu u Zagrebu. Finalna odluka nije donesena, ali sve je izglednija.