SUSRET U LISABONU Papa predvodio završnu misu, poznato gdje će se održati sljedeći Svjetski dan mladih

papa Franjo svjetski dan mladih Lisabon
Vatican media

Papa Franjo zatvorio je u nedjelju međunarodni susret katoličke mladeži velikom misom na otvorenom u Lisabonu.

Završnoj misi održanoj u parku uz rijeku u portugalskoj prijestolnici prisustvovalo je oko milijun i pol vjernika, objavio je Vatikan, pozivajući se na informacije lokalnih vlasti. Mnogi su vjernici prespavali na otvorenom jer su u subotu navečer ondje sudjelovali u bdijenju koje je predvodio Papa.

“Dobro nam je ovdje biti”, rekao je papa Franjo, pozivajući se na apostola Petra koji to izjavljuje u naviještenom evanđelju na današnji blagdan Preobraženja Gospodinova. Predvodeći završnu misu Svjetskog dana mladih, papa Franjo je u homiliji upitao što će hodočasnici ponijeti sa sobom sa susreta natrag u svoje domove. Sveti Otac je odgovorio s tri ključna pojmova: sjati, slušati i ne bojati se, prenosi IKA.

Svjetlost koja je obasjala Petra, Jakova i Ivana, koji su pratili Isusa na goru Preobraženja, priprema ih za noć kroz koju će morati proći; to neodoljivo iskustvo svjetla pomoći će im izdržati muku. I nama je potreban poneki bljesak svjetla koje je nada u suočavanju s tamama života, potrebno je suočiti im se svjetlom Isusova uskrsnuća, naglasio je Papa. „Želim vam reći nešto: ne postajemo sjajni kada sebe stavimo pod svjetla reflektora, kad pokazujemo savršenu sliku i osjećamo se jaki i uspješni. Ne. Mi sjajimo kad, prihvaćajući Isusa, učimo voljeti poput njega”, pojasnio je.

Sadržaj se učitava...

Nadalje, drugi pojam koji je istaknuo jest slušanje. Zapovijed koju Otac daje na gori Preobraženja je jednostavna i izravna: “Slušajte ga”. Te riječi govore sve što je potrebno činiti u životu, naglasio je Papa. Ako ne znamo što nam Isus govori, Papa je predložio: “Zgrabite Evanđelje i čitajte što Isus govori i što govori vašem srcu”.

Na kraju: ne bojati se. Riječi su to koje se neprestano ponavljaju u Bibliji, istaknuo je Sveti Otac.

„Kao mladi imate velike snove, ali se često bojite da se oni ne mogu ostvariti. Ponekad možete misliti da niste dorasli izazovu i možda ćete pasti u iskušenje da klonete duhom, da mislite da niste uspjeli ili da svoju bol prikrijete osmijehom. Kao mladi ljudi želite mijenjati svijet, i to je dobro, te raditi za pravdu i mir. Tome posvećujete svu svoju energiju i kreativnost, no čini se da je to ipak nedovoljno. Ipak, Crkva i svijet trebaju vas, mlade, kao što zemlja treba kišu”.

“Dragi mladi” – rekao je u zaključku Papa – “želio bih svakog od vas pogledati u oči i reći: ne bojte se! Sada ću vam reći nešto još ljepše: sam Isus vas sada gleda. On vas poznaje, on zna što vam je u srcu; zna vaše radosti, vaše tuge, uspjehe i padove; poznaje vaše srce. I danas govori, na Svjetskom danu mladih: ne bojte se!”

Idući Svjetski dan mladih u Seulu

Papa Franjo je na završetku 37. Svjetskog dana mladih u Lisabonu u nedjelju 6. kolovoza najavio da će idući Svjetski dan mladih biti 2027. u Seulu u Južnoj Koreji. Prije toga, pozvao je mlade da u sklopu Jubileja 2025. u Rimu sudjeluju na Jubileju mladih.

Posljednji Svjetski dan mladih u Aziji bio je 1995. na Filipinima.