SUMNJIV K'O 6 EURA UKRUPNO Pršte reakcije na skandalozne izjave kontroverznog Selme Cikotića

Selmo Cikotić
Fena

Kontroverzni ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izazvao je brojne reakcije. Njegova izjava prenesena je u brojnim medijima diljem regije.

"Čuo sam mnoge zanimljive i seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijekla. Međutim da biste to uradili treba vam puno pretpostavki" naveo je Cikotić.

O situaciji u Krajini Cikotić dao je šokantnu izjavu.

"Imate reduciran turizam ili neke poslove na jednoj strani ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše" rekao je Cikotić.

Najprije je na njegovu izjavu reagirala ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

"Katastrofalna izjava ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića ogolila je jednu cijelu politiku, koju sada je očito vodi jedna stranka. To je politika koja želi da migranti ostanu u BiH.

Uvaženi ministre, vi možete uživati u seksi idejama, ali vas pozivam da, u interesu građana BiH i gospodarstvenika koji pokušavaju preživjeti u ovim teškim vremenima, zatvorite granice za migrante, a otvorite za turiste i bh. dijasporu.

Migranti predstavljaju sigurnosnu, zdravstvenu i humanitarnu prijetnju životu u BiH. To što kažete da pomažu turizam, pitajte turističke radnike, pa će vam oni reći pravu istinu u lice", napisala je Đapo.

Selmo Cikotić

Danas su se nakon njegovih izjava oglasili i Krajišnici. Traže Cikotićevu ostavku.

"Tražim da ministar sigurnosti Cikotić hitno podnese ostavku zbog izjave da su migranti turisti", jedan je od komentara.

Drugi pak glasi:

"Meni je ovaj Selmo Cikotić sumnjiv k'o 6 eura ukrupno."

Oglasio se i i SDP BiH.

"Ovakve izjave predstavljaju uvredu građanima bosanske Krajine i još jedan šamar za ionako napaćene građane ovog dijela BiH. Nebulozne tvrdnje Cikotića da su migranti ustvari turisti, jer troše novac i pomažu bh. gospodarstvu pogođenom pandemijom, su vrhunac bezobrazluka nesposobnih SDA kadrova. Iste one SDA koja je nakon rata od Krajine napravila slijepo crijevo Bosne i Hercegovine, u koju se desetljećima ne ulaže i koja je prepuštena sama sebi.

SDP BiH traži da se ministar Cikotić ispriča građanima Bosne i Hercegovine, pogotovo Krajišnicima, za svoje nesuvisle komentare. Pozivamo ga da što prije predstavi plan za rješavanje goruće migrantske krize. Ukoliko to nije u stanju učiniti, neka odstupi s ministarske funkcije, na kojoj se, prema svemu sudeći, svakako neće proslaviti”

Podsjetimo, imenovanje Selme Cikotića stavilo je sol na ranu Hrvatima u Bugojnu i dodatno narušila odnose između Hrvata i Bošnjaka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.