Sud smanjio kaznu vozačici koja je pijana prošla kroz crveno i usmrtila studenticu iz Čapljine

Ivana Tena Gotovac Soldić, smanjena kazna

Ivana Tena Gotovac Soldić, bivša djelatnica HAC-a, u srpnju ove godine nepravomoćno je Županijskom sudu u Splitu bila osuđena na 10 godina zatvora jer je pijana prošla kroz crveno svjetlo na semaforu te je usmrtila studenticu iz Čapljine Mariju Ćorić, nakon čega se udaljila s mjesta nesreće.

Bila je to jedna od najvećih izrečenih kazni za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, no sada je odlukom Vrhovnog suda ta kazna umanjena za tri godine.
Drugim riječima, Ivana Tena Gotovac Soldić pravomoćno je osuđena na sedam godina zatvora, što je i dalje jedna od većih zatvorskih kazni koje su u Hrvatskoj izrečene zbog smrtonosnih prometnih nesreća.

Osim toga teretila se i za nepružanje pomoći, no tih ju je optužbi Županijski sud u Splitu oslobodio, a izrečena joj je i doživotna mjera zabrane upravljanja svim vrstama motornih vozila.

Obje te odluke Županijskog suda u Splitu potvrdio je i Vrhovni sud.

U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud je naveo da je niži sud podcijenio olakotne okolnosti, kao što su neosuđivanost te činjenicu da je počinjenje djela u cijelosti priznala, čime je pridonijela brzini i efikasnosti kaznenog postupka.