STRUKA UPOZORAVA Ovo ste sigurno dopuštali svom psu, ali ne biste trebali

Pas

Vaš pas će neizbježno ožednjeti za vrijeme istrčavanja, a blatnjava lokva negdje uz put može mu postati privlačna. Treba li mu dopustiti da ugasi žeđ?

Ne, kažu stručnjaci. Stajaća voda puna je bakterija i nečistoća koje psu mogu naštetiti, objašnjavaju veterinari. Vlasnici trebaju pokušati spriječiti pse da piju iz lokava, piše Hina.

Ako je lokva, na primjer, blizu parkiranih automobila, moguće je da se motorno ulje pomiješalo s vodom, a na poljskim putevima u lokvama može biti umjetnog gnojiva.

Usto, pijenjem stajaće vode mogu se pokupiti paraziti i ličinke iz izlučevina drugih životinja. To uključuje bakterije iz urina miševa i štakora koji mogu uzrokovati potencijalno fatalnu bolest leptospirozu.

Rizik je posebno velik za pse koji nisu cijepljeni. Tipični znaci infekcije su groznica, gubitak apetita, proljev, povraćanje, krvarenje iz nosa i žućkasta boja sluznice.

Kako psa spriječiti da pije iz lokve? Potrebno ga je uvijek imati na oku i zaustaviti povikom “ne”, kažu pseći bihevioristi.

Dobro je sa sobom uvijek imati bocu čiste vode koja se može ponuditi žednome psu, a ako je nema, voda iz potoka uvijek je bolji izbor od one iz neke bare jer je količina nečistoća u tekućicama obično manja.