STREPTOKOK U HERCEGOVINI Neuobičajen broj streptokoknih angina, četiri osobe na bolničkom liječenju

Streptokok prehlada bolest
Shutterstock

Ambulante u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme pune su pacijenata. Gripa i prehlada nisu ništa neočekivano, no brojni pacijenti imaju streptokokne infekcije koje su se u velikom broju pojavile nakon četiri godine zatišja.

Akutna upala grla (tonzilitis, faringitis) najčešća je streptokokna infekcija. Njezini simptomi su izrazito povišene tjelesne temperature, intenzivna grlobolja, otežano gutanje te povećani i bolni limfni čvorovi vrata. Kod djece je često povraćanje, mučnina te bol u trbuhu.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji upravo najviše pacijenata problem je imalo sa streptokoknom anginom.

"U siječnju ove godine imali smo ukupno 53 prijave streptokokne angine, 45 u Mostaru i 8 u Jablanici što je svakako neuobičajen broj, dok u veljači još nemamo ni jednu prijavu", kažu za Hercegovina.info iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Ima i pacijenata koji se liječe bolnički.

"Trenutno su četiri pacijenta hospitalizirana zbog komplikacija prouzročenim streptokoknom anginom, i to u Kantonalnoj bolnici "dr Safet Mujić" u Mostaru. Radi se o dva muškarca i dvije žene mlađe životne dobi, te su svi stabilni. Ova bolest inače više pogađa mlađu populaciju", rekli su nam iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Kada je riječ o Županiji Zapadnohercegovačkoj u tamošnjem Zavodu za javno zdravstvo nemaju informacijama o brojkama. Kako su rekli ta Hercegovina.info liječnici iz županijskih domova zdravlja nisu prijavljivali i vršili evidenciju kada je riječ o ovoj zaraznoj infekciji, no dodali su kako oboljelih sigurno ima.

Uz streptokoknu anginu, najčešće se streptokokne infekcije su šarlah, upala srednjeg uha i upala pluća, a ova bolest se prenosi kapljičnim putem ili izravnim kontaktom s oboljelom osobom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.