VIDEO  Stotine mrtvih u Mariupolju, u Ukrajini ubijeno 21 dijete

rat u ukrajini
AFP

Uznemirujuće vijesti stižu iz lučkog grada Mariupolja u Donjeckoj oblasti. Zamjenik gradonačelnika Serhij Orlov tvrdi da je stambena četvrt uz obalu, u kojoj živi 130.000 ljudi, gotovo u potpunosti uništena.

"Ne možemo više brojati žrtve, vjerujemo da je poginulo na stotine ljudi. Ne možemo maknuti leševe s ulica. Rusija je aktivirala svo raspoloživo oružje, topništvo, višecijevne raketne bacače, zrakoplove... Žele uništiti grad", zavapio je.

Ukrajina je izvijestila da je od početka invazije ubijeno 21 dijete, a 55 djece je ranjeno. Ove informacije objavila je ukrajinska pravobraniteljica. Ukrajinske službe sigurnosti ranije su priopćile kako je dosad preko 2000 ljudi u Ukrajini poginulo.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je prve brojke svojih gubitaka tijekom invazije na Ukrajinu koja je počela prije gotovo tjedan dana. Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov je objavio kako je tijekom rata dosad poginulo 498 ruskih vojnika, dok je njih 1597 ranjeno.

S druge strane, Rusi tvrde da je u ratu dosad ubijeno 2870 ukrajinskih boraca, dok je ranjeno njih 3700.

Opća skupština Ujedinjenih naroda velikom je većinom glasova osudila rusku invaziju na Ukrajinu. Ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergij Kislitsja usporedio je ruskog predsjednika Vladimira Putina s Adolfom Hitlerom tijekom govora na izvanrednoj sjednici Opće skupštine UN-a.

"Rusija invazijom namjerava Ukrajini oduzeti samo pravo na postojanje. Došli su riješiti ukrajinsko pitanje", poručio je Kislitsja.

"Prije više od 80 godina jedan je drugi diktator pokušao riješiti pitanje drugog naroda. Nije uspio, a svijet je odgovorio odlučno i ujedinjeno", rekao je Kislitsja.

Istaknuo je kako živimo u odlučujućim trenucima naše generacije.

Nova runda pregovora između Rusije i Ukrajine trebala bi tijekom srijede započeti na području Beloveške (Bjelovjeske) šume, javljaju ruski mediji. Riječ je o lokaciji na bjelorusko-poljskoj granici na kojoj je u prosincu 1991. godine potpisan sporazum o stvaranju Zajednice nezavisnih država čime je de facto raspušten Sovjetski Savez.