ŠTO SE DOGAĐA U NJEMAČKOJ Nakon nestašice brašna i ulja, sve teže doći do jedne od najosnovnijih namirnica

police, brašno, ulje, namirnice, kupovina, Njemačka, trgovine, brašno
Shutterstock

Na policama njemačkih trgovina već duže nema brašna, kao ni suncokretovog ulja. U pojedinim trgovinama u kojima ima suncokretovog ulja ono se prodaje i do pet eura po litri.

Prazne police

Nestašicama namirnica u njemačkim trgovinama ne nazire se kraj. Podaci Instituta za istraživanje tržišta (IRI) pokazuju da bi moglo doći do nestašice riže.

“Poslovnice Kauflanda, Aldija i Lidla uskoro bi se mogle suočiti s otežanom opskrbom i dostavom riže”, pokazuju podaci navedenog Instituta, a prenosi njemački Fenix.

Njemački mediji navode kako je riža, uz tjesteninu i konzerviranu hranu, jedna od traženijih namirnica.

Spada u kategoriju jeftinijih namirnica, rok trajanja joj dug, te je nutritivno bogata. Pakiranje riže je moguće kupiti i za jedan euro.

Prema podacima IRI-ja, potražnja za rižom bila je 74 posto veća u ožujku 2022. u usporedbi s istim vremenskim periodom 2021. godine.

Mediji navode kako su i trgovine primijetile povećanu potražnju za ovom namirnicom, međutim do potpune nestašice riže ne bi trebalo doći.

Najveći svjetski proizvođači riže su Kina i Indija– zemlje koje nisu pogođene ratom u Ukrajini.

Drugim riječima, ako potražnja nastavi rasti, u Njemačku bi se moglo uvoziti više riže iz navedenih zemalja.

Poskupljenjima nema kraja

Potrošači u Njemačkoj jako osjećaju posljedice ukrajinsko-ruskog sukoba. Osim energenata, čini se kao da su svi proizvodi u trgovinama poskupjeli.

Prije samo nekoliko tjedana Lidl i Aldi morali su prilagoditi cijene brojnih namirnica, uključujući mliječne proizvode, ali i razne vrste kave i čaja. Njemački mediji navode kako se ne nazire kraj ogromnim skokovima cijena.