VIDEO  Što se događa s ljudskim tijelom kada podmornica implodira na velikim dubinama?

Titanic posada

Petero ljudi na nestaloj podmornici Titan poginulo je u "katastrofalnoj imploziji", rekao je dužnosnik Obalne straže jučer, čime je okončana golema potraga za plovilom izgubljenim tijekom putovanja do Titanica.

Uzrok implozije još je uvijek nepoznat, ali stručnjaci kažu da je malo oslabljenje vanjskog trupa podmornice dovoljno da se dogodi katastrofa. Naime, što dublje zaranjate, to više vode imate iznad sebe koja onda vrši pritisak na vas.

Tlak se tako povećava otprilike za cijeli jedan atmosferski, koji iznosi 101 325 Pa, svakih desetak metara dubine. Prema procjenama stručnjaka, podmornica je u trenutku implozije bila na nekih tri kilometra dubine, što znači da je tlak u tom trenutku bio oko tristo puta veći nego onaj na površini, prenosi Index.

Ako je postojalo i najmanje oslabljenje vanjskog trupa, došlo je do implozije, smatraju stručnjaci. To znači da dolazi do trenutačnog sažimanja kao posljedice djelovanja vanjskog tlaka na trup podmornice koji premašuje unutarnji.

Implozija je proces suprotan od eksplozije. Kod implozije se objekt iznenada, nasilno i burno urušava. Implozija je naglo smanjenje obujma tijela zbog gubljenja unutrašnjeg tlaka, obično praćeno praskom.

"Implozija se događa u tren oka. Čovjek to i ne osjeti"

Bivši operater mornaričke podmornice Mark Barry kaže da se implozija morala dogoditi u trenu oka. 

"Jednostavno rečeno, voda je puno teža od zraka. Implozija se dogodi u tren oka. Srećom, čovjek to ne bi ni osjetio, na tim dubinama se dogodi toliko brzo, pa nema patnje", kazao je kratko Barry. 

Olupina Titanica nalazi se u takozvanoj "ponoćnoj zoni", službeno poznatoj kao pelagijskoj zoni koja se nalazi između kilometar i četiri kilometra dubine. Temperature su na tim razinama oko 4 stupnja Celzijusova, a tlak barem 100 puta veći od onog na površini. 

Titanic posadaSadržaj se učitava...

Vrlo malo životinja koje su se prilagodile životu na toj dubini evoluirale su kako bi preživjele ekstremni pritisak, tamu i hladnoću - i brzo umiru kada ih se donese na površinu.

Što se događa s ljudskim tijelom?

Na velikim dubinama vanjski tlak izaziva značajna oštećenja ljudskog tijela. Ogromna razlika u tlaku može komprimirati prostore ispunjene zrakom unutar tijela što dovodi do raznih ozljeda. Pluća, primjerice, odmah kolabiraju ili su znatno oštećena jer se zrak u njima sabija. Drugi prostori ispunjeni zrakom poput sinusa i srednjeg uha također mogu biti zahvaćeni.

Dolazi i do poremećaja cirkulacije u krvi zbog razlike u tlaku. Kolabiraju krvne žile ili pucaju, što dovodi do unutarnjeg krvarenja i oštećenja tkiva. Teško je reći što se točno dogodilo na Titanu jer to ovisi o različitim čimbenicima kao što su dubina na kojoj se implozija dogodila, specifične okolnosti i sl.