ŠTO POSLIJE? Saudijska Arabija pauzira napade u Jemenu zbog ramazana

rat, saudijska arabija, jemen

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Hutija u Jemenu objavila je da će u srijedu zaustaviti vojne operacije, nakon što je UN pozvao na primirje tijekom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana.

UN je s vojnim savezom i proiranskih Hutijima koji ratuju od 2015. radio na postizanju mirovnog sporazuma i dogovora o ublažavanju humanitarne krize u toj osiromašenoj zemlji.

Primirje je najznačajniji korak u mirovnim naporima u posljednje tri godine, dok međunarodna zajednica pokušava okončati sedmogodišnji sukob u kojem su poginuli deseci tisuća ljudi, a milijuni su dovedeni na rub gladi.

"Zapovjedništvo zajedničkih snaga objavljuje da prekida vojne operacije u Jemenu od srijede u šest sati ujutro", prenijela je saudijska novinska agencija SPA priopćenje glasnogovornika koalicije, brigadira Turkija al-Malkija.

Ta je odluka uslijedila u jeku međunarodnih napora da se okonča jemenska kriza i postigne sveobuhvatno političko rješenje, dodaje agencija.

UN u svome prijedlogu poziva na prekid vatre tijekom Ramazana u zamjenu za to da se brodovima omogući ulazak u luku Hodeidah koju drže Hutiji te manjem broju komercijalnih zrakoplova korištenje aerodroma u Saani, rekli su upućeni izvori. Ramazan počinje ovoga vikenda.

Zračna luka u Saani zatvorena je od 2015., kada je koalicija intervenirala pošto su Hutiji svrgnuli vladu Abd-Rabbua Mansoura Hadija 2014.

Koalicija kontrolira jemensko more i zračni prostor.