STIGLO OBRAZLOŽENJE Dodiku sankcije zbog tri stvari

STIGLO OBRAZLOŽENJE Dodiku sankcije zbog tri stvari
hercegovina.info

Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) danas je objavilo sankcije za Milorada Dodika i to zbog njegove koruptivne aktivnosti te kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

U obrazloženju sankcija navodi se da je Dodik na novoj američkoj crnoj listi zbog potkopavanja stabilnosti, zbog korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma.

"Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokrećući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS). Štoviše, Dodik je iskoristio svoju službenu poziciju u BiH da akumulira osobno bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika, koja izaziva podjele, odražava njegove napore da unaprijedi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Daytonski mirovni sporazum, riskirajući time širu regionalnu nestabilnost", navodi se u obrazloženju.

"Naglašava se da su sankcije uvedene zbog Dodikove destabilizirajuće koruptivne aktivnosti i pokušaji demontaže Daytonskog mirovnog sporazuma motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je podtajnik Trezora za terorizam i financijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

"Sjedinjene Države neće oklijevati da djeluju protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućavaju i olakšavaju takvo ponašanje", navodi se, prenosi Klix.

Dodik je također otvoreno pozivao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti s vlasti BiH na Republiku Srpsku (RS), jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno s Brčko distriktom, i poduzeo je akcije u pravcu jednostranog prijenosa nadležnosti države. Dodik se također javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH. Uz to, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske grupe u BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje. Dodik se imenuje odgovornim za sudioništvo ili direktno ili indirektno angažiranje u kršenju ili djelo koje je ometalo ili prijetilo provedbi Daytona.

Dodik se također imenuje odgovornim ili sudionikom u korupciji vezanoj za Zapadni Balkan ili direktno ili indirektno angažiranje u njoj.

"Naime, uspostavio je patronažnu mrežu u BiH od koje imaju koristi on i njegovi suradnici. Kao jedan od primjera svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS-u direktno bliskim poslovnim suradnicima. Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje osobne interese na štetu građana u RS-u", zaključuje se u obrazloženju.