STAVI NA GRAĐANE Ministri, direktori i razne službe kupuju alkohol, a piju i za vrijeme radnog vremena

ovisnost, cigarete, alkohol, alkohol, ministri, direktori
Arhiva

Kod javnih nabavki u državnim poduzećima, ministarstvima, javnim ustanovama u našoj zemlji nije rijetkost da se nabavlja alkohol od novca građana za potrebe reprezentacije, točnije doček gostiju, izaslanstava, piše Faktor.

Najsvježiji primjer je narudžba uprave poduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) za potrebe reprezentacije 548 boca alkohola ili 386 litara za koje će platiti oko 17.000 maraka s porezom.

Zabranjeno je konzumiranje alkohola na radnom mjestu

Da situacija bude gora, nije isključeno da se alkohol konzumira u tijeku radnog vremena na radnom mjestu pod izgovorom posjeta izaslanstava.

"Što se tiče nas koji predstavljamo državne službenike u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine, to je za nas neprihvatljivo. Gdje je državna služba, ne smije biti alkohola. Moguće je da se s izaslanstvima izlazilo u određene restorane, gdje su doručkovali, ručali, večerali i netko od gostiju recimo da naruči alkohol. To ne može nitko spriječiti, ali u organima i tijelima uprave da se događa, bilo bi jako nekorektno, ako se događalo.

Jedino je moglo kod određenih resornih ministara, premijera od županija, preko Vlade FBiH, a kod državnih službenika, to je nezakonito i ne smije se događati", govori Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH.

Dodaje kako je po Zakonu o radu zabranjeno konzumiranje alkohola na radnom mjestu.

"Zabranjeno je i kroz Zakon o radu i unutrašnje akte. Svako ministarstvo ima pravilnik o radu u kojem se moraju navesti i te činjenice da je alkohol strogo zabranjen. Mi državni službenici nismo imali takvih problema. Gosti koji dolaze su isključivo u vezi s resornim ministrima, direktorima ustanova, zavoda, županijskim premijerima... Mi nemamo ništa s tim. Nekorektno je da se novac građana koji plaćaju poreze, doprinose, troše za alkohol za goste resornih ministara, premijera, direktora javnih uprava", govori Kurtović.

Bivšeg ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Edina Ramića smo pitali da li se od njega tražilo dok je bio na poziciji ministra da odobri nabavku alkohola za potrebe reprezentacije.

Gosti iz diplomatskih krugova najčešće su uzimali vodu

"Ne znam kakvo je iskustvo kod drugih, ali mi to nikada nismo radili. Mislim da su gosti i potreba da se bude dobar domaćin, samo izgovor za besplatno pijenje tijekom radnog vremena skupocjenih pića. Moje iskustvo je takvo da su tijekom sastanaka gosti koji dolaze iz međunarodnih i diplomatskih krugova najčešće uzimali samo vodu i to "reda radi". Tako da je sve drugo za domaću klijentelu. Mislim da javni prostor, kakve su institucije generalno, treba učiniti takvim da su prihvatljive svima i tu nema mjesta za alkohol, duhan, ispoljavanja političkih, etničkih i drugih različitosti", kazao je Ramić.

Alma Kratin, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ističe:

"Generalno smatram da treba preispitati visinu i način utvrđivanja sume za reprezentacije. Ne samo u zakonodavnoj nego i izvršnoj vlasti referirajući se na nevjerojatne iznose i pogodnosti koje imaju direktori javnih poduzeća. Što se alkohola tiče, koliko mi je poznato, to je praksa koja je na snazi, ali mi se čini da su iznosi i količine naručenog i utrošenog za te namjene još jedan primjer nevjerojatno bahatog i neodgovornog ponašanja", navodi Kratina i dodaje:

"Što se tiče konzumiranja alkohola u tijeku radnog vremena, potpuno je jasno da se nikako ne uklapa u odgovorno ponašanje, ali i to je potrebno promatrati u kontekstu generalne neodgovornosti u sklopu problematiziranja opravdanosti reprezentacija na način kako je to praksa u našim institucijama.

Uvidom u plan nabavki za ovu godinu Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine stoji planirana nabavka alkohola u visini od 25.000 KM.

alkohol,ministri,direktori