Srbijanski mediji:Uđe li Gotovina u BiH bit će uhićen?!

'Vlasti RS i BiH dužne su uhititi umirovljenog hrvatskog generala zbog istrage koju protiv njega Tužilaštvo BiH vodi za ratne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim općinama počinjenima u ljeto 1995. godine', piše danas srpski Pressonline.
Šef tima MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuževljak, rekao je kako je Centar javne sigurnosti Banja Luka još 30. lipnja 2009. godine tužilaštvu BiH dostavio kaznenu prijavu protiv Ante Gotovine te još 14 osoba. Među ostalima to su Rahim Ademi, Ljubo Ćesić Rojs, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Željko Glasnović, Stanko Sopta i Zlatan Mijo Jelić, piše Press.

Njih se, kažu, sumnjiči da su od 8.-17. rujna u sklopu akcije Maestral koju su zajedno izvedi Hrvatska vojska i Armija BiH, odgovorni za ubojstva 650 srpskih civila i protjerivanje njih 120.000 s područja Mrkonjić Grada, Glamoča, Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe.

''Bosanski alibi' kojim je Gotovina pokušao skinuti odgovornost za ubijanje staraca po Lici, Baniji i Kordunu u stvari je najteža optužba na njegov račun po pitanju zvjerstava koje su jedinice pod njegovim zapovjedništvom počinile u okupiranim zapadnokrajiškim općinama. Najdrastičniji primjer je pokolj 181 zarobljenog srpskog civila i vojnika u Mrkonjić Gradu. Taj zločin počinile su 4. i 7. gardijska brigada Hrvatske vojske', rekao je Simo Tuševljak za Press.

Direktor centra za istraživanje ratnih zločina RS, Janko Velimirović, također smatra da je 'krajnje vrijeme da tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv Gotovine i njegovih pomagača za agresiju na RS i BiH. Za ovaj slučaj, koji se počeo istraživati tek 14 godina nakon što je, navodno, počinjen uopće se ne zna hoće li i kada biti podignuta optužnica.

Dodajmo još i kako bi Gotovinina francuska putovnica pri potencijalnom od strane BiH policije mogla otežati situaciju jer se prema njoj Gotovina smatra građaninom Europske Unije.