SRBI GLASAJU U 35 DRŽAVA U BiH će biti otvoreno 19 biračkih mjesta

Izbori za predsjednika Srbije i srpski parlament u Mostaru
Hercegovina.info

Državljani Srbije koji žive u inozemstvu na izborima zakazanim za 17. prosinac imat će priliku glasati u 35 zemalja na 81 biračkom mjestu, a zbog vremenske razlike u SAD-u, Kanadi, Portugalu i Ujedinjenom Kraljevstvu glasat će već danas, 16. prosinca.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive izvan zemlje. Za narodne zastupnike u Skupštini Srbije moći će glasati na rekordnom 81 biračkom mjestu u inozemstvu, javlja portal Nova.rs.

Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

Najviše biračkih mjesta, 19 bit će otvoreno u BiH, zatim u Njemačkoj šest i po pet u Austriji i Italiji.

Više od trećine biračkih mjesta bit će otvoreno u zemljama bivše Jugoslavije.

U BiH će se moći glasati u Sarajevu, Banjoj Luci i Bijeljini na dva mjesta, u Mostaru, Trebinju, Bijeljini, Višegradu, Bratuncu, Doboju, Zvorniku, Branjevu, naselju Lopare, Rudu, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Palana i Novom Goraždu.

U Srbiji će se u nedjelju, 17. prosinca, održati prijevremeni parlamentarni izbori na kojima će sudjelovati 18 izbornih lista stranaka, koalicija i skupina građana.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić raspustio je 1. studenoga Skupštinu Srbije i raspisao prijevremene parlamentarne izbore za 17. prosinca a istog dana birat će se i zastupnici za Skupštinu AP Vojvodina, te vijećnici u Beogradu i još 64 grada i općine.