Otvorene su Olimpijske igre! Hrvatske sportaše predvodio je Josip Pavić

Olimpijske igre, Brazil, Olimpijske igre
...London i Peking, ali uz dojmljiv 50-minutni umjetnički program, večeras su u Rio de Janeiru započele Igre 31. olimpijade, prve Olimpijske igre na tlu Južne Amerike.

Premda je bilo i plesa, Maracana se nije pretvorila u sambodrom niti u Copacabanu pa parade stražnjica i dekoltea ipak nije bilo kako se to najavljivalo. No, zato je umjetnički dio priredbe završio sa snažnom porukom o nestajanju šuma i ledenjaka jer baš je Brazil, sa najvećom površinom netaknute šume, vrlo važan faktor u borbi za spašavanje jedinog nam Planeta.

A spašavati ga, svojim primjerima, mogu i sportaši pa su paradu nacija, pored svakog bakljonoše predvodila i djeca s mladicom nekog drveta koja će biti posađena. Zapravo, najavljeno je da će svaki sudionik sportaš sudionik, dakle njih oko 10.500 posaditi jedno drvo i na taj način zahvaliti domaćinima na gostoprimstvu.

A svečano mimohod, kao i uvijek, bio je i modni događaj. Parada kiča, ali i nekih ukusnih kreatorskih rješenja. Jedni su paradirali ušminkani, drugi u tradicionalnim haljama, treći u sportskoj opremi, a četvrti s prepoznatljivim obilježjima. A upravo je to činila i hrvatska delegacija koja je na veliku pozornicu ušla kao 55. po redu, nakon Kostarike, jer je tako nalagao abecedni red naziva zemalja na jeziku zemlje domaćina. Na koncu je pred ispunjenom Maracanom (a još na početku priredbe bilo je dosta praznih mjesta) prodefiliralo 206 zastava, završno sa zemljom domaćinom Brazilom, plus reprezentacija izbjeglica koja nastupa pod zastavom Međunarodnog olimpijskog odbora.

Premda naši sportaši nisu imali dizajnersku opravu, već su nosili obične hlače i kockastu trenirku kineskog proizvođača opreme Erke, njihove su kockice i s vrha stadiona zapravo bile vrlo prepoznatljive i upadljive.

Dakako, u mimohodu nisu mogli sudjelovati svi hrvatski sportaši, posebice ne oni koji nastupaju već prvog dana Igara, no zato su pred ispunjenom Marakanom prodefilirali košarkaši, rukometaši, boksač Filip Hrgović, džudašica Barbara Matić, plivač Mario Todorović, skakačica u vodu Marcela Marić, gimnastičarka Ana Đerek, stolnotenisač Andrej Gaćina, streljačice Tanja Perec i Marija Marović, jedriličari Tina Mihelić, Petar Cupač, Pavle Kostov, Šime Fantela, Igor Marenić, Ivan Kljaković-Gašpić i Luka Mratović.

Kao po neko običaju, naši su se sportaši najviše naslikavali, pa su napravili i kratak zastoj parade, a slikanju nisu odoljeli niti kada su došli na svoje zadano mjesto na kojem su malobrojni među njima dočekali svečani čin otvorenja igara. Velika većina napustila je svečanost još za vrijeme parade, negdje kada su prolazili Francuzi, što je i razumljivo jer su htjeli izbjeći nemoguću gužvu koja je zavladala po završetku svečanosti. A oni koji ne nastupaju htjeli su biti svježi za subotnje treninge.Kao i obično, najdužu kolonu imali su Amerikanci koji su, čak, zaradili i pristojan pljesak. Za razliku od brazilskih susjeda Argentinaca na koje su sletjeli čak i zvižduci.

Hrvatsku zastavu ponosno je nosio kapetan vaterpolske reprezentacije, aktualnih olimpijskih pobjednika, Josip Pavić, kojeg već u 10.20 (15.20 po hrvatskom) čeka utakmica s Amerikancima.

Među barjaktarima bili su i neki od najpopularnijih svjetskih sportaša kao što su Andy Murray (Velika Britanija), Rafael Nadal (Španjolska) i Michael Phelps (SAD).

Među brojnim svjetskim državnicima hrvatskih nije bilo, valjda zbog štednje, no zato se pojavio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ali i predsjednik Kosova Hasim Tachi. No, u Riju se nisu pojavili njemačka kancelarka Angela Merkel, ali niti američki predsjednik Barack Obama, ali jest francuski predsjednik François Holland.

Dok se unutar stadiona slavio početak najveće priredbe ljudske vrste, u okolici Maracane zbivali su se protesti na koje je policija reagirala suzavcem. Nezadovoljnici su negodovali zbog trošenja na organizaciju Igara u vrijeme najveće recesije, ali i zbog nazočnosti tehničkog predsjednika države Michela Temera koji je svoju porciju zvižduka dobio i unutar stadiona.

vecernji.list