Zlatko Dalić: Bio je u HVO-u u Livnu, iz rata ga je izvukao Špaco, autoritet stječe znanjem

zlatko dalić, zlatko dalić, HVO, Livno, zlatko dalić, Hrvatska, zlatko dalić, Hrvatska zemlja, zlatko dalić, Livno, Vatreni, zlatko dalić
...bili su heroji pobjede protiv Argentine, no jednako velike zasluge ima i čovjek koji je to sve posložio, izbornik Zlatko Dalić.

Izbornik koji još nije napravio nijednu grešku u važnim utakmicama koje je vodio. Prvo je spasio stvar u Ukrajini iako je momčad preuzeo samo 48 sati prije toga, potom je složio briljantnu taktiku za Grčku u dodatnim kvalifikacijama, onda je u prvoj utakmici SP-a sjajno razoružao opasne kontre Nigerijaca, a doktorski rad stigao je demoliranjem Sampaolijeve Argentine.

Ali skromni Dalić nakon gaženja gauča sve je zasluge prebacio na igrače, sebe uopće ne želeći isticati.

Gledaju u njega kao u Boga

Takav je Dalić uvijek, kažu nam njegovi prijatelji i suradnici. Sebe nikada ne hvali, već to čine rezultati koje ostvaruje. Kakav je Zlatko na klupi, ali i u privatnom životu, otkrio nam je njegov prijatelj, dugogodišnji pomoćnik te "zemljak" iz Livna Borimir Perković.

- Znamo se od djetinjstva, nogometni put već nas je s 13-14 godina odveo u Split, a kada me netko pita o Daliću, kažem: "Zlatko je ponajprije čovjek, a tek onda uspješan trener. Bio sam s njim godinu i pol u Saudijskoj Arabiji, potom i tri godine u Emiratima i mogu vam reći da je u Al Ainu zaista postao legenda. Ne samo zbog trenerskih uspjeha već i zbog toga što je pokazao vrline čovjeka, a to Azijci jako cijene. Klub je imao više od 100 zaposlenika, a on je bio spreman sa svakim porazgovarati i učiniti te ljude sretnima. Ma gledali su ti zaposlenici u njega kao u boga. Takve su stvari stizale i do bogatih gazda pa mu je to bio plus i kod njih - opisao je Perković.

Ljudske vrline ima, no koja je tajna Dalićeva trenerskog uspjeha?

- To što je 24 sata usredotočen na posao. Vodi brigu o svakom detalju, detaljno analizira suparnike, sve zna o svojim igračima, razgovara s njima - kaže Perković i dodaje:

- Ima dobar odnos s igračima pa ponekad to izvana izgleda kao prijateljski odnos, no ovaj slučaj Kalinić pokazao je da je Zlatko gazda u svakoj svlačionici u kojoj je radio. Ima svoj gard, autoritet. A taj autoritet dobiva i znanjem jer predobre igrače mi imamo u reprezentaciji da bi kod njih prošli foleri bez znanja.

Vozio hranu na bojište

Perković za svog prijatelja Dalića kaže da je čovjek koji je jako privržen obitelji i prijateljima.

- Kad god može, otiđe do svojih roditelja u Livno. Naš rodni grad jako mu puno znači - kaže Perković.

Malo je poznato, ali Dalić je sudjelovao i u ratu, odnosno u obrani Livna za vrijeme rata 1992. godine. Rat ga je zatekao u Mostaru, dok je bio igrač Veleža. U veljači 1992. vratio se u Livno te bio tamo tri mjeseca kao pripadnik HVO-a. Nisu ga slali na prvu liniju bojišnice, već je vozio hranu na položaje.

Nakon tri mjeseca u HVO-u tadašnji trener Hajduka Špaco Poklepović, koji ga je poznavao još kao juniora, pitao je: "Gdje je onaj Dalić?"

Dobio je dozvolu svog zapovjednika za odlazak, počeo je trenirati s Hajdukom, ali nije potpisao ugovor, već je završio u Varteksu.

Livno je uvijek u srcu i zato će Dalić nakon završetka SP-a odmah u posjet roditeljima, 86-godišnjem Ivanu i 85-godišnjoj Kati, kao i starijoj sestri Mladenki i bratu Miranu. Nadamo se da će svi zajedno slaviti neku od medalja kockastih. Zanimljivo, u Dalićevoj rodnoj kući hrvatske se utakmice ne gledaju!

- Previše mi je stresno. U vrijeme utakmice sam u kući i gledam nešto na drugim programima, samo svakih pola sata na mobitelu provjerim rezultat - rekao je izbornikov brat Miran. Možda ne gleda, ali je itekako ponosan na bratova djela.

Vecernji.ba