Zabij, Mandžo, gol života, Rusi su ti već bili mušterije!

Hrvatska, Finska, Mario Mandžukić, Vatreni, Mario Mandžukić, Mario Mandžukić, Hrvatska vatreni, mario madžukić
...u prijateljskoj utakmici na trošnome Olimpijskome, kada su Hrvati nad domaćinom Svjetskog prvenstva slavili s 3:1, a Mandžo zabio treći gol. Imaju Rusi taj kompleks Hrvata jer u dosadašnja tri ogleda nikada nisu slavili nad našima, zabili su nam tek jedan pogodak, baš u spomenutoj utakmici u Rostovu.

No vratimo se junaku ove priče, našoj najvećoj golgeterskoj uzdanici u Rusiji, čovjeku od kojega se u subotu očekuje da i iz polušanse zabije gol. A Mandžo je to u stanju, ovo je njegov turnir, njegova velika inspiracija, vrhunac njegove blistave karijere u kockastom dresu. Nikada MM nije igrao važniju utakmicu, ne mogu se s ovim usporediti ni finala Lige prvaka, nijedne kvalifikacije, ni doigravanja, ni finala kupova. Četvrtfinale Svjetskog prvenstva igraš možda jednom u životu, a Mandžo je prvi Brođanin koji će dobiti tu priliku...

Razgovarali smo s Pericom Vrdoljakom iz Slavonskog Broda, prijateljem Mandže i brojnih drugih reprezentativaca, N. Kalinića, Modrića, Brozovića... Perica, kao i cijeli Brod i cijela Hrvatska, strepi za vatrene, a utakmice Svjetskog prvenstva gleda, naravno, u - Mandžinu dresu. Broj 17, broj koji je Mario izabrao nakon što je u prvoj seniorskoj sezoni u dresu Marsonije u drugoj ligi postigao 17 pogodaka.

Sjajno je raspoložen

- Nikada u reprezentaciji nije vladao ovakvo zajedništvo, i Mario mi to potvrđuje, svi dišu kao jedan, svi su si međusobno potpora, bodre se, hrabre... Osjetim u razgovoru njim da je sjajno raspoložen, samouvjeren, jako motiviran - kaže nam Vrdoljak i dodaje:

- Ovo je zaista posebna, jedinstvena prilika za naše dečke, da budu upamćeni na svjetskoj sceni. Otvorila im se šansa da naprave nešto veliko. Znam kako Mandžo diše, znam da jedva čeka da utakmica počne, a još kada bi zabio gol, ma nitko sretniji od njega. Vjerujem da su ona muka i drama protiv Danaca bile prijelomnica i da će sada sve ići lakše. Izdržat će oni i ovo iskušenje!

Mario Mandžukić nema poseban ritual uoči utakmice, nije praznovjeran, a veza s rodnim gradom je ugravirano ime Slavonskog Broda na njegovim kopačkama. Nikada ovaj grad nije imao značajnijeg, popularnijeg sportaša i većega promotora od Marija Mandžukića.

Jedan Mandžin dres sa Svjetskog prvenstva iz Rusije stigao je i u ruke njegova prvoga trenera Damira Ruheka, starog brodskog nogometnog šmekera, nekada sjajnoga haklera.

Gleda Ruhek Mandžu u Rusiji i pomalo zabrinuto vrti glavom...
- Igra Mandžo dobro, ma sjajno, ali malo mi je žao što u toj njegovoj požrtvovnosti, borbi, žrtvi za momčad, najmanje do izražaja dolazi njegov golgeterski instinkt - kaže Ruhek i dodaje:

- U našoj igri nema dovoljno centaršuteva za Marija, naši bočni igrači Vrsaljko i Strinić teško probijaju stranu. Ja sam svojim bočnim igračima, što je nekada bio i Mandžo, znao reći: ‘Moraš u jednom poluvremenu pet puta probiti stranu, a barem tri puta moraš pogoditi centaršutom napadača, ili dati povratnu loptu'. Mario je to kao dječak, u starijim pionirima, sjajno koristio, jer je bi neumoran, nevjerojatno izdržljiv i dolazeći iz drugoga plana postigao je puno pogodaka. Volio bih da reprezentacija na bokovima ima takvoga igrača. Kada Mandžo dobije pravi centaršut, on će njega sigurno pretvoriti u gol. Ali, protiv Rusa neće imati puno šansi; čim se ukaže prva, odmah zabij! Tko zna hoće li ti se opet ukazati...

Prvi Mandžin trener čak razmišlja i o jednoj drugačijoj ulozi za svoga nekadašnjeg štićenika.

- Možda bi Mario čak korisniji bio na boku, na poziciji koju sada igra Rebić, a Mandžo je sjajno odrađuje u Juventusu. Mandžo na boku, a robusni, okomiti Rebić u Špici, e to bi moglo ubitačno za Ruse - ističe Ruhek.

Mario Mandžukić u karijeri je zabio niz nevjerojatno važnih klupskih pogodaka. U dresu Dinama hladnokrvno je nokautirao Ajax u Amsterdamu, za Bayern i za Juve zabijao je u finalima Lige prvaka, jedini je Hrvat koji je Real Madridu na Bernabeuu utrpao dva komada...

Sve bi mijenjao za gol Rusima

Pa opet, sve ovo, ili barem dio toga, Mandžo bi mijenjao za samo jedan jedini gol protiv Rusa, onaj koji će Hrvatskoj otvoriti vrata polufinala Svjetskog prvenstva. Nikada nijedan centarfor nije nastupao s toliko strasti, želje, žustrine, ili, kako kažu za Simeoneove igrače, ‘s nožem u zubima'.

I taj mu se pošteni odnos, taj polet i energija koju njegov krik i stisnuta šaka daju našoj momčadi, jednostavno mora vratiti u obliku nečega što će se pamtiti. Kao što bi se pamtilo da Mandžo, zabije li Rusima, dostiže legendarnoga strijelca Dražana Jerkovića s četiri pogotka na SP-ima i svrstava se kao prvi do nedodirljivoga Šukera sa šest pogodaka.

Brojni Mandžukićevi suigrači iz Juventusa, Szczesny, Benatia, Khedira, Dybala, Higuain, Lichtsteiner i Cuadrado već su odavno doma. Uz Marija u Rusiji su ostali još samo Francuz Matuidi i Brazilac Douglas Costa. Nekoga od njih dvojice rođeni pobjednik Mandžo uskoro bi mogao susresti u Moskvi - u finalu na Lužnjikiju. Iz Sočija se već nazire Crveni trg i šareni vrhovi Kremlja. Samo još dva koraka od sna...

Vecernji.ba