Široki Brijeg grad odličnih malonogometaša

Futsal, Široki Brijeg, MNK Hercegovina

Da je Široki Brijeg oduvijek bio sportski grad svima je dobro poznato. Brojne titule i sportski uspjesi stigli su u ovaj ponosni grad u Hercegovni.

NK Široki Brijeg, i KK Široki navikli su nas dugi niz godina na titule i uspjehe. No, i drugi brojni sportovi bilježe odlične rezultate.

Posljednji u nizu koje možemo izdvojiti svakako je bronca Anđela Kvesića iz Madrida s Karate1 Premier lige, a imaju Širokobriježani i odnedavno i prvaka Balkana u brdskom biciklizmu, Tonija Odaka.

I mogli bi smo tako u nedogled nabrajati sve titule koje su stigle u Široki Brijeg.

Što zbog politike klubova, koja se mnogima sviđa, što zbog sve više nedostatka novca koji je velika boljka klubova u Hercegovini, u Širokobriješkim klubovima oslanjaju se na mlade igrače proizvedene u vlastitim školama.

Tako su danas brojni od njih nositelji igre Plavih sa Pecare, dok je primjerice u prošloj sezoni HKK Široki Brijeg naslov prvaka osvojio s 15 igrača od kojih je 14 prošlo kompletnu omladinsku pkolu kluba, a jedini "stranac" u klubu bio je Splićanin Filipović.

No, jedan sport iako do ove godine nije imao svoj klub, Širokobriježani posebno vole, a to je mali nogomet odnosno futsal.

Futsal,Široki Brijeg,MNK Hercegovina

Godinama je Liga MZ Široki Brijeg najposjećenija liga u Hercegovini. Kolika je ljubav prema malom nogometu izražena u Širokom, govori činjenica da utakmice Lige MZ Široki prati veći broj navijača, nego pojedne klubove s velih zelenih travnjaka BHT Premijer Lige.

O finalnim dvobojima ne trebamo ni pričati, Pecara uvijek bude popunjena do posljednjeg mjesta.

Široki je odvuvijek imao prave znalce i haklere, poput braće Tole, Marka Kvesića, Goce Miličevića ili pak Zdenka Jelića.

Posljednjih godina uz sve veći razvoj futsala stigla su i neka nova imena, koja su u nedostatku kluba u vlastitom gradu, sreću trebala tražiti u drugim klubovima, kao što su Zrinjski, Seljak, Mostar Stari Grad, Brotnjo, ili pak nekih klubova iz Hrvatske, kao što su Ustanik, Novo Vrijeme ili Universitatis u kojem trenutno igra Ante Crnjac.

Već nekoliko godina jedan od najboljih haklera iz Širokog Brijega, svakako je Mirko Hrkać. Klupsku karijeru Hrkać je započeo u Brotnju, da bi preko Zrinjskog i momčadi Mostar Starog Grada Staklorada, s kojom je osvajao naslove prvaka, stigao do Dubrovnika.

Odlične partije pruža Hrkać u dresu dubrovačkog MNK Squera i sigurno je momčad iz Gospina polja u njemu dobila veliko pojačanje.

U Dubrovniku ga je dočekao još jedan Širokobriježanin Blago Gašpar, koji također igra u odličnoj formi, mladi je reprezentativac Hrvatske i prdviđa mu se lijepa igračka karijera.

Futsal,Široki Brijeg,MNK Hercegovina

Igre Blage Gašpara nisu ostale nezapažene i kod izbornika Hrvatske Mate Stankovića

Kažimo kako su ovoga vikenda upravo Gašpar i Hrkać bili strijelci u pobjedi svoje momčadi protiv Alumnusa, a spomenuti dvojac je i nedavno srušio Futsal Dinamo u Zagrebu.

U momčadi aktualnog prvaka Bosne i Hercegovine do ove sezone pričuvni vratar u Mostar Starom Gradu Stanislavu Galiću bio je Širokobriježanin Franjo Sesar.

I dok je Sesar nosio dres aktualnog prvaka, u momčadi viceprvaka BiH, momčadi Brotnja iz Čitluka nalaze se dva igrača iz Širokog Brijega.

Jedan od stožernih igrača svakako je Zvonimr Ćavar, koji se u ovoj sezoni odlaskom Kristijana Pantića, prometnuo u lidera momčadi iz Čitluka i prvi je strijelac ekipe u ovoj sezoni.

Futsal,Široki Brijeg,MNK Hercegovina

Anđel Čolak u dresu Brotnja iz Čitluka

Pridružio se Ćavaru i Anđel Čolak, a u U protekloj sezoni nastupe za Brotnjo upisao je i Filip Primorac.

Duže vremena u KMF Nevesinju je i Ante Miličević koji se isprofilirao u jako dobrog premijerligaškog igrača.

Anđel Čolak ove sezone je po drugi put obukao dres Brotnja, a posljednjih sezona kao igrač se razvijao u Seljaku iz Livna.

Upravo su Širokobriježani nosili igru Seljaka u protekloj sezoni. Uz Čolaka, igrali su za momčad Ive Kreze još i Marin Sesar, Mile Zelenika i Tomislav Grbešić.

 

Futsal,Široki Brijeg,MNK Hercegovina

Mladi Marin Sesar jedno vrijeme nosio je i dres Zrinjskog. Predviđaju mu dobru karijeru

No, Zelenika, Grbešić i Sesar od ove sezone prešli su u novoosnovani klub MNK Hercegovina. Na radost svih zaljubljenika u mali nogomet, od ove godine konačno će u svome gradu imati klub koji su željno očekivali.

Koliko će on biti praćen vidjelo se na prijateljskom ogledu Hercegovine i FC Splita kada se u dvorani na Pecari skupilo gotovo 2000 ljubitelja futsala.

Momčad na terenu u sezonu je krenula predvođena Mariom Pavom Mikulićem dobro poznatim imenom s brojnih turnira i Lige MZ, a jedno vrijeme iskusni Mikulić nosio je i des Zrinjskog u kojem pružao jako dobre partije.

Futsal,Široki Brijeg,MNK Hercegovina

Uz spomenute igrače u klub je stigao vratar Franjo Sesar iz Mostar Starog Grada. Na mjestu pivota ili popularno sidruna, je mladi Ivan Vukoja. Jedno vrijeme zajedno s Blagom Gašparom nosio je dres Ustanika.

U klub je stigao i Ante Grbešić koji je sreću okušao u prvaku Hrvatske Novom Vremenu iz Makarske.

Odlučili su se tako u MNK Hercegovina, po uzoru na košarkaše u oslanjanje na mlade i domaće igrače. rebati će sigurno neko vrijeme da klub dođe ka svome cilju a to je Premijer liga Bosne i Hercegovine.

No, s obzirom na sposobnost ljudi koji vode sport u Širokom Brijegu ne sumnjamo u to. A onda sve je koguće. Možda sve spomenute igrače jednoga dana budemo gledali u istom dresu pred punom dvoranom na Pecari.

Hercegovina.info