Safet Sušić ne želi "rat" sa Hrvatima zbog Alena Halilovića

Alen Halilović
... susreta za SP 2014., u petak u Ateni s Grčkom i četiri dana kasnije u Zenici s Litvom. Nije se nadao pozivu s obzirom da je druženje s novinarima zakazao prije prvog treninga Zmajeva na stadionu Željezničara na Grbavici, ali Safet Sušić ne odbija novinare, makar to bilo i u nezgodno vrijeme.

- Malo sam iznenađen upitom, očekivao sam razgovor o Grcima, sve je rečeno u SN-u. Mogu se složiti s time da se radi o nogometnom dragulju koji tek treba stasati. Svi mi na svoj način trebamo mu u tome pomoći. Stoga, pustimo ga da se razvija, njemu je 16 i pol godina, još je uvijek dječak. Naravno da bi svaki trener, klub, pa i Savez želio imati ovakvog talenta u svojim redovima - rekao je Sušić.

Kakvi su izgledi da Alen Halilović jednog dana bude među Zmajevima?

- Šanse postoje, ali odluku donosi sam Alen, naravno uz suglasnost oca Sejada. Tek nakon njihove odluke da mladi Alen želi igrati za BiH mogu uslijediti pozivi. Koliko znam, tehnički direktor Denijal Pirić pozvao je Alena i njegova oca na razgovor. Kao izbornik te bivši nogometaš ne bih želio vršiti pritisak, jer to se može negativno odraziti. Budimo realni, Alen je mlad, neiskusan, kako bi mi treneri znali reći "zelen", treba mu dosta rada i vremena, kako bi stasao u igrača koji bi s uspjehom nosio državni dres.

Znači li to da Alen neće baš tako skoro dobiti poziv iz NS BiH?

- Ponavljam, poziv je već dobio, ali ne za izabranu vrstu, nego da posjeti Sarajevo. Koliko znam, rekao je da mu treba vremena za odluku. Treba mu to i omogućiti. Svaki pritisak bi donio neželjeni efekt. Sada je najvažnije da se posveti igri, ustali se u momčadi Dinama. Ako Alen odluči braniti boje BiH, a ukoliko bude igrao za Dinamo, može se nadati pozivu. Moram reći da s HNS-om imam izuzetno korektne odnose i da ne bih želio sada, kada su nam bitne utakmice u kvalifikacijama - Hrvatima u Skoplju, a nama u Ateni - stvara negativna klima oko Alena Halilovića.

Izvor: Jutarnji.hr