Predstavljamo moguće protivnike HŠK Zrinjski u LP: Valur Reykjavik

HŠK Zrinjski, Liga prvaka
Valur Reykjavik

U enormnoj ekspanziji nogometa u zemlji vulkana, gejzira i dobrih rukomeaša i Valur godinama nalazi svoje mjesto. Možda i najvažnije mjesto u klupskom sportu ove otočne zemlje. Naime Valur je 1980. godine igrao finale rukometne Lige Prvaka protiv njemačkog TV Großwallstadta. Najveći klupski uspjeh sporta na Islandu. A nogometaši Valura zajedno sa svojim muškim i ženskim kolegama iz istog kolektivna najtrofejniji je klub sa nejvjerovatnij 110 trofeja! Nogometni klub Valur je bitan jer je u njegovom omladinskoj školi poteklo i mnoštvo reprezentativaca ove zemlje. Prvak je nakon 10 godina, a u Europi nije pravio neke zapaženije rezultate. Prošle godine izbacili su latvijskog Ventspilsa, a davne 1993. finsku Mypu. I to je to u zadnjih 50 godina. Ne zaboravimo na ekspanziju islandskog nogometa, sjajne rezultate njihovih mlađih selekcija- u17 reprezentacija ima zadnjih godina jedno 8., te jedno 7. mjesto na Eurima (Hrvatska u toj selekciji godinama nije prošla grupu), dojk je U21 selekcija 2011. bila 5. na Euru, a seniori su 2016. bili u četvrtfinalu Eura, dok su se ove godine plasirali na World Cup. To je zaista veliko za zemlju koja broji nešto više stanovnika od Splita!

Trener ekipe je Olafur Johannesson koji preferira ofanzivnu igru u formaciji 4-3-3. Gledao sam tek sažetke njihovih utakmica sa Domžalama, a iz njih se da isčitati da ekipa igra na gol više. Naime ukupno su Domžale pobjedile 5-3.

Einarsson-Povremeni reprezentativac Islanda je vrlo korektan golman.

Eiriksson- lijevi bek je igrao u Norveškoj i Danskoj, ima 21 utakmicu za reprezentaciju, danas sa 36 godina pravi veteran, ali se u Europa Ligi svidio.

Sigurbjornsson- stoper koji je igrao za U21 reprezentaciju, a ima nastupe u drugoj Bundesligi, kao i za pra klubova u Švedskoj i Norveškoj. Visok i pouzdan stoper.

Christiansen- Danac koji je igrao za U21 reprezentaciju svoje zemlje je par godina igrao u danskim klubovima, no većinu karijere proveo je na Islandu. Solidan stoper, ali Sigurbjornsson je ostavio jači dojam.

Geirsson- prošao mlađe selekcije Islanda, stalno igrao na svom otoku, osrednji desni bek.

Sigurdsson- kapetan i u pravom smislu riječi šef ove ekipe. Pravi hrabri viking koji je prošao mlađe selekcije ali ima nastupe i u seniorima. Igrao u Norveškoj.

Lydsson- igra u Švedskoj i doma, vjerovatno najkreativniji igrač ekipe, treba ga paziti jer s jednim potezom može napraviti mnogo.

Ingvarsson- treći veznjak ima 23 godine, prošao mlađe seliekcije, ništa osobito.

Larusson- lijevo krilo, zna zabiti i dodati, ove godine 9 golova, bio najveća napast za Domžale. Bilo bi ga zanimljivo vidjeti u jačoj ligi, vjerujem da bi mogao dosta.

K.F. Sigurdsson- veznjak koji je zaista univerzalan i igra sve pozicije u sredini i napadu.

Pedersen- danski napadač je centralni špic ove ekipe. Opasan, tehnički dobar, ali spor. Dao 8 golova u 13 nastupa.

 

Zaključak: Ova ekipa je na okupu već neko vrijeme. Protiv Ventspilsa lakoćom prošla, a sa Domžalama su bili vrlo dobri, sreća je ipak bila na strani Slovenaca. Danas jači za Pedersena u napadu. Ako ih se ne shvati ozbiljno bit ćemo u problemima. Šanse su negdje 50-50, možda ipak bliže 55-45 na našoj strani.

by Galatamanijak/HERCEGOVINA.info