Odluka Komisije za licenciranje klubova NS BiH: Sarajevo i Zrinjski ne mogu u Europu!

...Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, a što je za SCsport.ba potvrdio Sead Temim, predsjednik komisije.

Nakon četiri sata i 45 minuta burnog zasjedanja Temim nije htio govoriti zbog čega su Sarajevo i Zrinjski dobili odbijenice. „Dovoljno sam vam rekao. Ostalo će javnost znati sutra u službenim odlukama, ali nakon što ih dostavimo klubovima", kazao je Temim za Scsport.

Ipak, kako se pretpostavlja na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevo zaključeno je da Sarajevo i Zrinjski nisu ispunili financijski kriterij iz procesa licenciranja klubova, te zbog toga nisu dobili „zeleno svjetlo" za nastup u natjecanjima UEFA. Tim sa Koševa ima dugovanja prema igračima, trenerima i zaposlenicima u klubu, a na osnovu sudskih presuda dužan je hitno platiti „zaostatke" prema više osoba. Zrinjski je u nešto povoljnijoj situaciji, jer je na osnovu trenutnih presuda, dužan je, nagađa se jednoj osobi.

U Prvostupanjskoj komisiji do sada nisu htjeli govoriti o imenima ljudi kojima su spomenuti klubovi dužni, ali od ranije javna je tajna da Sarajevo na osnovu sudskih presuda treba platiti Daliboru Nediću, Mirzetu Krupincu, Muhidinu Zukiću, Husrefu Musemiću, Vahidinu Ćahtareviću i Muberi Nuhanović. Zrinjski nije ispunio obaveze prema Veliboru Đuriću, današnjem igraču Olimpica. Sa druge strane, šest je klubova koji su danas dobili licence za nastup u Europi iduće sezone. To su Široki Brijeg, Željezničar, Borac, Olimpic, Zvijezda Gradačac i Velež.