Ivan Lendrić: Najbolji strijelac Premier lige BiH

Ivan Lendrić, HŠK Zrinjski, Hrvatska, Ivan Lendrić, HŠK Zrinjski, Ivan Lendrić, Hajduk, prijelazni rok

Na istoj konferenciji za medije predsjednik kluba Ante Vidačak je izjavio: "Cilj Zrinjskog u sljedećoj sezoni je naslov prvaka", pa je zbog te izjave, predstavljanja Salčinovića i najave utakmice protiv Odensea, nekako u sjeni ostao - Ivan Lendrić. Tada još uvijek 18-godišnji napadač Hajduka također je predstavljan, a o svojim očekivanjima nekako stidljivo je kratko kazao: "Želim se radom nametnuti i dati svoj doprinos u ostvarivanju zacrtanih ciljeva kluba."
Jasno, nismo u tom trenutku puno očekivali od njega, ali simpatije potpisnika ovih redaka odmah je zaslužio zbog svoje iskrenosti. Naime, na upit zašto je izabrao Zrinjski, odgovor nije mogao biti iskreniji. - Zrinjskom nedostaje napadača i zbog toga sam pristao doći na posudbu, kazao je tada.
Jasno, u tom trenutku od njega se nije očekivalo puno, budući da se radilo o mladom igraču koji je čekao prve službene minute u seniorskom nogometu, ali vrlo brzo se ispostavilo da su Pod Bijelim brijegom u njemu dobili - bingo. Naime, već u svom debiju protiv Čelika (1:2) je postigao prvijenac, dok je u drugoj utakmici protiv Slavije (4:2) dodao nova dva pogotka.


Logično, zbog takvog starta zaslužio je i pažnju medija pa je u prvom većem intervjuu malo opširnije objasnio zašto je izabrao Zrinjski.
- Kada sam u glavi prelomio da želim ići na posudbu, imao sam nekoliko opcija, ali na kraju sam se iz nekoliko razloga odlučio za Zrinjski. Iz Mostara su mi jasno rekli da bi me voljeli vidjeti u svojim redovima, nakon toga mi je i Toni Pezo rekao sve najbolje o klubu, a i rodbina iz Čapljine mi je pričala lijepe stvari o Zrinjskom. Naime, moj otac je rođeni Čapljinac. Ipak, ključna stvar je bila činjenica što je Zrinjski tražio napadača i što sam shvatio da bi taj potez mogao biti dobar za moju karijeru, izjavio je sredinom kolovoza.
U Splitu su mnogi bili iznenađeni zašto je Hajduk pustio Lendrića na posudbu, jer se radilo o igraču koji je u prošloj sezoni najbolji igrač i strijelac juniorskog prvenstva Hrvatske. Pazite sad, u prvenstvenim i Kup utakmicama mreže protivnika je tresao čak 42 puta.


- Nikada nisam sjedio na klupi i nisam želio biti 16-17 igrač koji će prilike dobivati s vremena na vrijeme. Istina, nisam očekivao ni da ću u Zrinjskom imati zajamčeno mjesto, ali ipak sam vjerovao da ću igrati više, izjavio je u spomenutom intervjuu.
A ostalo je povijest. S dva pogotka Sarajevu probio se na vrh liste strijelaca, što je veliki podvig, a bit će još veći ako na vrhu i ostane. Zašto? Zato što se radi o igraču koji igra svoju prvu seniorsku sezonu, zato što Zrinjski nije ni približno dobar kao prošlih sezona, zato što nije zadužen za izvođenje kaznenih udaraca...
Nogometni "stručnjaci" kažu da mu je "nedostatak što puno promašaje", iako je jasno da mu je to, zapravo, plus, jer lakoća s kojom ulazi u prilike jednostavno imponira. Jasno, ne možemo tvrditi da će napraviti karijeru kao Luka Modrić, danas jedan od najboljih veznjaka svijeta, koji je prvu seniorsku sezonu (2003./2004.) također proveo na posudbi Pod Bijelim brijegom, ali njegov potencijal je ogroman.
Još jedna sličnost s Modrićem. Zrinjski se i u "njegovoj" sezoni borio za ostanak...

Mehanizam solidarnosti

Iz razloga što se radi o igraču Hajduka, jasno da ima i onih koji nisu sretni što Zrinjski "pravi igrače za druge klubove", ali takve kritike su zapravo apsurdne, jer Lendrić sigurno nije kriv što Zrinjski nema boljeg napadača od njega iz svog inkubatora. Ne stoje ni kritike da Zrinjski na njemu ne može ništa zaraditi, jer su izgledi za to puno veći nego što su bili da će zaraditi na Zoranu Rajoviću, koji je bio prvi strijelac sezone 2004./2005. Naime, Rajović je bio vezan samo jednogodišnjim ugovorom, tako da je Zrinjski napustio bez odštete, dok Lendrić jednog dana Zrinjskom ipak može donijeti financijsku korist. Podsjetimo, zbog mehanizma solidarnosti Zrinjski će imati pravo na 0,5 posto od svakog Lendrićevog transfera, baš kao što je slučaj s Lukom Modrićem, hrvatskim reprezentativcem koji je na posudbi u Zrinjskom igrao u sezoni 2003/2004.

Mladi reprezentativac Hrvatske

Ivan Lendrić ima još jednu sličnost s Lukom Modrićem. Naime, veznjak Tottenhama debitirao je za U21 reprezentaciju Hrvatske dok je nosio dres Zrinjskog - 31. ožujka 2004. (Hrvatska - Turska 0:0), dok je Lendrić također prve minute u U21 reprezentaciji Hrvatske upisao kao igrač Zrinjskog - 16. studenoga 2010. protiv Slovenije (2:1), a u toj utakmici je bio i strijelac.

DNEVNI LIST