Hrvatska pred poljudskim stolicama lovi kartu za Francusku

Hrvatska, Wales, Hrvatska vatreni, vatreni Hrvatska, Igor Štimac, Sammir, Hrvatska - Italija, reprezentacija hrvatske, nogometna reprezentacija hrvatske
Pobjeda bi Hrvatsku dovela na prag Eura

Susret će se igrati pred praznim tribinama zbog UEFA-ine kazne Hrvatskoj, a ishod ovog susreta vrlo je bitan i za rasplet kvalifikacijske skupine, ali i za status nositelja u skorašnjem ždrijebu kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, piše Index.hr.

Kovačeva momčad ima priliku eventualnom današnjom pobjedom doći vrlo blizu osiguravanju plasmana na Euro, u formatu kad dvije najbolje plasirane reprezentacije idu izravno na završni turnir. Mogući odlazak na pet bodova prednosti pred Italijom Hrvatska vjerojatno ne bi niti mogla ispustiti do kraja kvalifikacija.

Okršaj u studenom obilježili neredi, Italija nikad nije svladala Hrvatsku

U prvom susretu o ovom ciklusu Italija i Hrvatska su 16. studenog prošle godine na San Siru odigrale 1:1, uz pogotke Candreve i Perišića, a cijelu utakmicu obilježili su pokušaji prekida susreta od strane hrvatskih navijača, u čemu su u par navrata privremeno i uspjeli, ali susret se ipak priveo kraju.

Bio je to sedmi međusobni susret ovih reprezentacija, od čega ih je pet službenih i dva prijateljska. Hrvatska nikad nije poražena od Italije, ima upisane tri pobjede i četiri remija, uz gol razliku 9:5 u svoju korist.

Prvi put ove su se reprezentacije u dva navrata susrele u kvalifikacijama za Euro 1996. godine, Hrvatska je upisala gostujuću pobjedu 2:1, a na Poljudu je bilo 1:1. Uslijedio je remi bez golova u prijateljskom okršaju, zatim slavlje Hrvatske u skupini na SP-u 2002. godine, kao i slavlje u prijateljskom susretu u Livornu. Posljednja dva susreta završila su 1:1, uz spomenuti ogled u Milanu, taj je rezultat bio i u utakmici grupne faze Eura 2012. godine.

Kovač: "Možemo mnogo dobiti, a nemamo puno za izgubiti"

"Mislim da u ovom susretu nema favorita, a u odnosu na prvi susret Italija će možda mijenjati svoj sustav, dok ćemo mi pokušati biti bolji u završnici, što nam je nedostajalo u Milanu", rekao je Niko Kovač uoči ovog okršaja, u kojem na raspolaganju zbog kartona nema Ćorluku, a zbog ozljeda Modrića i Lovrena, kao ni Jedvaja koji je također otpao. Hrvatski izbornik je na kraju mišljenje sveo na sljedeću rečenicu: "Možemo mnogo toga dobiti, a nemamo punog toga za izgubiti."

Antonio Conte je, pak, svjestan težine zadatka koji je pred njim: "Ovo nije odlučujuća utakmica, ali bit će teško. Hrvatska je jaka i to nam daje dodatnu motivaciju. Hrvatska je pokazala svoju snagu i u prvoj utakmici na San Siru u Milanu."

Ipak, cilj je osvajanje sva tri boda. "Uvijek treba ići na maksimalni rezultat i napraviti sve da to postignemo", zaključio je Conte, koji za ovu akciju ne može računati na Zazu, Barzaglija, Verattija, Chiellinija, Edera, De Rossija, Polija i Criscita.

Susret na Poljudu sudit će Martin Atkinson.