FOTO  HAŠK Zrinjski Subotica: Drugo vrijeme, ista sudbina

HAŠK rinjski, Subotica

U Srbiji i Vojvodini su osnovane 43 udruge sa hrvatskim predznakom, a HAŠK Zrinjski je prva udruga koja djeluje na razvoju sporta. Nastavlja tradiciju ŠK Zrinjski utemeljenog 1. siječnja 1932. godine.

Na temeljima Športskog kluba „Zrinjski", obnovljen je HAŠK Zrinjski, te iz razloga kako bi sačuvalii ono što nam je ostalo iz naše bogate povijesti i pokazati što su nam ostavili naši preci, a čime se mi trebamo ponositi i što želimo obnoviti za naše potomke. Klub je utjemeljen 1. siječnja 1932. godine u gostioni Letić u blizini Bačkinog igrališta, po imenom Šport Klub Zrinjski.

Začetnik i idejni tvorac koji je imao smjelosti za osnivanje je bio Luka Božaković. Samo ime Zrinjski je zadovoljilo ovdašnje Hrvate. Uprava , članstvo i sportisti su vaspitani u sportskom duhu, a posebice u u hrvatskom nacionalnom duhu i svijesti. Napredak ŠK Zrinjski je bio takav, da su polovicom 1934. godine imali dvije stotine članova, nogometni igrački kadar je mogao računati na pedesetak aktivnih igrača. 1945  je zabranjen rad ŠK Zrinjski..


Danom 6. svibnja 2011. ispisan je novi list u životu hrvatske zajednice na prostorima Vojvodine održavanjem obnoviteljske skupštine.  Duh hrvatstva nije poklekao pod nedaćama vremena prostora na kome živimo. Želimo stoga da i naši potomci kako kroz druge djelatnosti tako i kroz rad ovoga kluba prime u naslijeđe i zdravim duhom nastave očuvanje tradicije svoga roda.

Kao prva smjernica u radu HAŠK Zrinjski je bilo osnivanje nogometnog kluba, a u narednom period je u planu formiranje konjičkog, te potom šahovskog i pikado kluba Važno je naglasiti da će se u HAŠK Zrinjski sustavno raditi sa mladom generacijom, pionirima i juniorima, da bi se natjecali , te sa svojim rezultatima pronosili slavu Zrinjskog. Nakon stanke od gotovo 70 godina počela je sa radom nogometna momčad bez obzira na izuzetno teške uvjete treniranja i nedostatak adekvatnog prostora i terena, bez financijske potpore zajednice.

Prvim treningom u petak 8. srpnja su počele pripreme nogometnog kluba HAŠK Zrinjski iz Subotice. Nogometna sekcija broji 30 registriranih igrača, većinom kadeta i juniora. Od ove se sezone uključila u natjecanje, Gradske nogometne lige, da bi doprinjela sportskoj povijesti grada Subotice, iako ne pod jednakim uvjetima koje imaju ostali klubovi. Svugde u svijetu se posebno poštuju Udruge i klubovi sa dugom tradicijom.

HAŠK Zrinjski je svoju prvu utakmicu odigrao povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, 26. lipnja u Subotici, a 24 kolovoza prvu natjecateljsku utakmicu za nogometni kup, protiv NK Mala Bosna. U susretu dviju momčadi za nogometni kup, HAŠK Zinjski je zabilježio svoju prvu pobjedu rezultatom 6:0. Tada počinje kampanja protiv HAŠK Zrinjskog. Za vrijeme odigravanja nogometne utakmice odigrane u Subotici između NK Spartak i NK Osijek dio publike je pogrdnim riječima vrijeđao pripadnike hrvatske zajednice riječima "Ubij, ubij Hrvata", a da nitko na stadionu, niti glavni sudac nisu upozorili taj dio publike.

U isto vrijeme dio Uprave i nogometaša Hašk Zrinjskog je izloženo prijetnjama i vrijeđanima od organizirane skupine navijača kako na nogometnoj utakmici protiv NK Udarnika u Višnjevcu, tako i na ulici ili školi.


Za hercegovina.info: Zlatko Ifković