Da se ne zaboravi: Legendarni Baka kupio je prve dresove s lentom obnovljenom HŠK Zrinjski

Croatia.Zrinjski
...koju je napisao Nino Rotim, a na očuvanim fotografijama iz vremena osnivanja kluba upečatljiva je lenta crvena koja je i danas simbol višestrukog nogometnog prvaka BiH.

Obnovljeni HŠK Zrinjski po prvi puta u legendarnim dresovima s lentom nastupio je u onoj povijesnoj utakmici na prepunom Maksimiru protiv NK Crotaia (Dinamo).

U javnosti je malo poznato da je HŠK Zrinjski nastupio u tim dresovima zahvaljujući prije svega legendarnom Baki Sliškoviću koji je danas šef struke u svom Zrinjskom.

Priču je za naš portal ispričao isto tako legendarni Marin Topić koji je istinska enciklopedija i kroničar HŠK Zrinjski.

Obnovljeni Zrinjski 1992. godine je nastupao u dresu sa kockicama, i kao takav je išao na turneju u Ameriku. Kada se dogovarala ta utakmica s NK Croatia (današnji Dinamo)u lipnju 1993. godine Marin Topić je bio zadužen za Zrinjski od Mate Bobana, a Ćiro Blažević za Croatiju od Franje Tuđmana za organizaciju sada te već povijesne utakmice.

Pripremajući se za tu utakmicu trebali smo imati naše autentične dresove, rekao je Marin za naš portal HERCEGOVINA.info i nastavlo: Imali smo već monografiju sa starim slikama i kalendar i po tome smo vidjeli da se najviše ponavljaju dresovi s lentom i oni crveno-bijeli u prugama.

Tih dana sam stalo s pokojnim Vladom (otac Blaža Sliškovića) bio na stadionu i razmišljali smo kako doći do dresova. Vlado je rekao: Marine nema problema ti nacrtaj dresove ja ću poslati Baki i on će to napraviti za Zrinjski. Tako je i bilo ja sam nacrtao ta dva dresa, a Vlado je to poslao Baki u Italiju. Mi smo na tu utakmicu došli dan prije i spavali smo u hotel Panorami i tamo su nas čekali dresovi, kaže Marin i završava:

Nama više nitko neće pisati povijest jer mi je sami pišemo posljednjih 25 godina.

To je ta priča iz prve ruke o dresovima iz 1993, godine koje je Marin dizajnirao, Vlado poslao , a Blaž Slišković napravio u Italiji i donio ih u Zagreb Plemićima i svakako treba ostati zabilježena u povijesti HŠK Zrinjski.

HŠK Zrinjski: Pogled u prošlost

HERCEGOVINA.info