FOTO  Ana Sušac: Ja sam ponosna Hrvatica iz Hercegovine, sa tim se dičim i to je moj ponos

Ana Sušac

To je itekako dobar razlog za razgovor sa Anom pred kojom je sjajna karijera i još puno utkmice.

Kao prvo reci nam nešto o sebi?

Zovem se Ana Sušac rođena sam. 12.05.2000. godine u Hagenu, Njemačka, od roditelja Anite i Željka. Potječem iz peteročlane obitelji, imam stariju sestru Maru i starijeg brata Juru.

Kako si se odlučila da treniraš nogomet?

Od kada znam za sebe volim loptu, u vrtiću sam dečkima krala loptu, kod kuće bratu. Kad sam sa 6.  godina krenula u školu molila sam roditelje da me upišu u nogometn klub što su oni onda i uradili, a ja sam sa dečkima igrala do svoje 12. godine. Sa 10 godine sam dobila dozvolu od nogometnog saveza da mogu igrati u dva kluba tako da sam igrala i u muškom i ženskom klubu.
Tako evo sve do danas:)) . Prošlo je 11 godina od kada igram nogomet i nijednom mi nije bilo teško ići na trening, a za utakmice se naravno živi.

Imaš li potporu obitelji za bavljenje nogometom?

Moji roditelji, naročito moj otac su mi velika potpora u svemu tome. Daju mi uz to i moralnu potporu. Tata me stalno vozi na trening, nikada mu nije bilo teško. Gledaju svaku moju utakmicu i žestoko navijaju, a mama se uvijek boji da se ne ozlijedim. Hvala mojim roditeljima na svemu što čine za mene.

Često ističeš da si ponosna Hercegovka i Hrvatica iako si rođena u Njemačkoj. Otkuda toliko domoljublje?

Ja sam ponosna Hrvatica iz Hercegovine, sa tim se dičim i to je moj ponos.
Ta ljubav je od rođenja, roditelji, baba i dida su nas tako odgojili. Pričamo hrvatski, molimo se Bogu na hrvatskom, slušamo našu glazbu, kada igra Hrvatska svi u dresu navijamo, drhtimo, skačemo, emocije su velike. Svako lijeto idemo u Siroki Brijeg tu imamo puno rodbine i prijatelja.

Ovim putem upućujem opet posebnu zahvalnost nogometnom klubu ŽNK Široki Brijeg, trenerjma  Ivanu Kvesiću i Antoniu Karačiću i svim curama. Oni su mi lani omogućili da trenerim u vrijeme moga odmora kod njih, inače bi se nakon tri nedjelje godišnjeg morala vratiti u Njemačku u svoj klub. Dogovorom svog trenera u Njemačkoj i trenera Kvesića mogla sam tako ostati 6 tijedana u svom Širokom. Bilo mi je lijepo i trening je bio odličan, iako su bile velike vrućine trčalo se tako da sam bila pune kondicije kad sam se vratila. Nadam se da ću i ovo ljeto trenirati sa njima.  

Preovladava mišljenje da je nogomet muški sport, ali očito je da i ljepši spol zna barati loptom?

Da nogomet je muški sport, ali ne zaboravimo da i žene danas igraju izvrstan nogomet, mogu reći da trče i da se bore kao i muškarci.  Pošto sam igrala 12 godina sa dečkima mogu iz iskustva reći da ja nisam osjećala razliku.
Ja sam sigurna da i ženski nogomet ima svjetlu budućnost i veliku perspektivu.

Koliko ti znači nagrada koju si dobila prije nekoliko dana?

Događaji i velika  časti priznanja u Bad Homburg ostat će vječno u meni.
Kao i svi prisutni uživala usam  toj prekrasnoj večeri u Bad Homburg.
Bilo je prelijepo biti među velikim poznatim ljudima, a posebno onaj osijećaj biti pobjednica Večernjakove domovnice 2017 kao nogometašica zajedno sa Andrejom Kramarićem  i Kristinom Šundov.  Oboje su strašno dragi i simpatični.
Posebno je veliki dojam na mene ostavila Kristina Šundov nogometašica FC Basel. Ona mi je veliki uzor.

Izjavila si da ti je najveća želja zaigrati za Hrvatsku. Hoće li se ona i ostvariti?

Kao Hrvatica imam jaku želju igrati sa Hrvatsku reprezentaciju u onome prelijepom kockastom dresu. To su emocije,  to je ono ruka na srcu, ali vidjet ćemo što će vrijeme donijeti, dat ce valjda Bog dragi.

Kakvi su ti planovi u budućnosti što se tiče nogometa?

Moji planovi u nogometnoj budućnosti gdje se itekako vidim i na to optimistično gledam, samo ne daj Bože većih ozljeda.  Želim ostvariti uspjeh ovdje  u svom klubu u Njemačkoj, a onda nadam se ići dalje. Vidjet ćemo što će vrijeme donijeti. Na meni je i dalje uporno treniram i dajem sve od sebe.

Za kraj neka poruka našim čitateljima

Na kraju, željela bi se jos jedanput svima zahvaliti na ukazanom povjerenju i poslanim glasovima za Večernjakovu domovnicu.  Hvala vašem portalu Hercegovina info na ovom razgovoru, i naravno pozdravljam sve u mojoj Hercegovini.