Zbog rasizma doživotno izbačen iz košarke

Donald Sterling, LA Clippersi
Usto, Sterling je kažnjen s 2,5 milijuna američkih dolara.

Sterling, najdugovječniji vlasnik nekog NBA kluba koji je kupio Clipperse još 1981., neće smjeti obnašati nikakvu ulogu u radu kluba niti će smjeti raditi u vođenju lige, objavio je NBA povjerenik Adam Silver.

Skandal sa Sterlingom počeo je tijekom vikenda kada je na internetskoj stranici TMZ.com objavljena audio snimka u kojoj vlasnik Clippersa zamjera prijateljici druženje s "crnim ljudima".

Glas muškarca koji se čuje na snimci pripada gospodinu Sterlingu. Gledišta koja je iznio su duboko uvredljiva i bolna, rekao je Silver.

Na spomenutoj snimci Sterling govori prijateljici: Da, jako mi smeta što želiš promo... objavljivati kako se povezuješ s crnim ljudima. Treba li ti to?.

No, neki kritičari nisu zadovoljni samo kaznom, već traže od Sterlinga prodaju Clippersa, ali vlasnici ostalih 29 klubova nisu skloni potezu koji bi narušio njihova vlasnička prava.

Sam Silver je rekao da neće tražiti od ostalih vlasnika glasovanje kojim bi primorao Sterlinga da proda klub, a za takvu bi odluku trebalo biti najmanje tri četvrtine sadašnjih vlasnika.

Odluka vodstva lige stigla je dan nakon što je veliki broj sponzora kluba, uključujući CarMax Inc, Virgin America, State Farm, Kia Motors America, AQUAHydrate, Red Bull i Yokohama Tire odlučilo prekinuti suradnju s Clippersima.

Tržišna vrijednost LA Clippersa procjenjuje se na 800 milijuna američkih dolara.

izvor: hrt.hr