Široki Primorka protiv Igokee želi sačuvati status ABA ligaša

HKK Široki, MTZ, ABA liga, HKK Široki, ABA liga, josip bilinovac, HKK Široki, HKK Široki Brijeg, KK Igokea, ABA liga, HKK Široki Brijeg, HKK Široki, ABA liga, HKK Široki Brijeg, KK Igokea, HKK Široki, KK Igokea, HKK Široki, KK Igokea, HKK Široki Brijeg, HKK Široki, KK Igokea, HKK Široki Brijeg, KK Igokea, KK Igokea, HKK Široki, HKK Široki Brijeg, KK Igokea, HKK Široki, romeo bilinovac, HKK Široki Brijeg, ostavka
Širokobriježanima je potrebna pobjeda ukoliko žele zadržati šanse za ostanak u ligi najboljih košarkaških momčadi iz regije. Iz ABA lige ispast će posljednjeplasirana ekipa, a Široki je trenutno predzadnji s istim brojem bodova i boljom koš razlikom od Zadra.

Zadar u 26. kolu dočekuje ljubljansku Olimpiju, kojoj pobjeda u tom susretu ništa ne znači, dok s druge strane Igokea ima dobar razlog pobijediti Široki i izbaciti ga iz lige.

Naime, Bosne i Hercegovina u sljedećoj sezoni gubi jednog predstavnika u ABA ligi, tako da će mjesto dobiti samo prvak BiH. Međutim, ukoliko bi Široki sezonu završio na zadnjem mjestu, izgubio bi pravo nastupa u sljedećoj sezoni, što znači da mu mjesto u ligi sljedeće godine ne bi donijela ni titula prvaka. To je više nego dobar razlog da košarkaši Igokee u nedjelju pokušaju doći do pobjede, jer bi konkurencija momčadi za plasman u ABA ligu iz BiH bila manja.

Prema trenutnom nacionalnom koeficijentu Bosna i Hercegovina će u sljedećoj sezoni ABA lige imati jednog predstavnika, Slovenija dva, a Hrvatska i Srbija po tri. Crnu Goru će i sljedeće sezone predstavljati podgorička Budućnost, a pozivnice u ligu ''wild card'' dobit će makedonski MZT iz Skopja i mađarski Szolnoki Olaj.

Ovisno od učinka klubova po okončanju zadnjeg kola regularnog dijela lige (ne računa se Final Four), dodatna mjesta u ligi će biti dodijeljena zemljama s boljim koeficijentom, koji se mjere između Srbije i Hrvatske, te Slovenije i BiH.

Srbija trenutno ima koeficijent 14.50 i u prednosti je u odnosu na Hrvatsku (14.00), dok je Slovenija u nedostižnoj prednosti u odnosu na BiH s koeficijentom 11.00 u odnosu na 9.00. Dakle, prema trenutnom stanju, po jedan dodatni klub u sljedećoj sezoni imat će Srbija (ukupno 4) i Slovenija (ukupno 3). Hrvatsku će predstavljati tri momčadi a BiH jedna.

abcportal.info