Široki Primorka protiv Igokee želi sačuvati status ABA ligaša

30.03.2014

Košarkaši Široki Primorke danas gostuju kod Igokee u Laktašima, u posljednjem, 26. kolu regionalne ABA lige.

Širokobriježanima je potrebna pobjeda ukoliko žele zadržati šanse za ostanak u ligi najboljih košarkaških momčadi iz regije. Iz ABA lige ispast će posljednjeplasirana ekipa, a Široki je trenutno predzadnji s istim brojem bodova i boljom koš razlikom od Zadra.

Zadar u 26. kolu dočekuje ljubljansku Olimpiju, kojoj pobjeda u tom susretu ništa ne znači, dok s druge strane Igokea ima dobar razlog pobijediti Široki i izbaciti ga iz lige.

Naime, Bosne i Hercegovina u sljedećoj sezoni gubi jednog predstavnika u ABA ligi, tako da će mjesto dobiti samo prvak BiH. Međutim, ukoliko bi Široki sezonu završio na zadnjem mjestu, izgubio bi pravo nastupa u sljedećoj sezoni, što znači da mu mjesto u ligi sljedeće godine ne bi donijela ni titula prvaka. To je više nego dobar razlog da košarkaši Igokee u nedjelju pokušaju doći do pobjede, jer bi konkurencija momčadi za plasman u ABA ligu iz BiH bila manja.

Prema trenutnom nacionalnom koeficijentu Bosna i Hercegovina će u sljedećoj sezoni ABA lige imati jednog predstavnika, Slovenija dva, a Hrvatska i Srbija po tri. Crnu Goru će i sljedeće sezone predstavljati podgorička Budućnost, a pozivnice u ligu ''wild card'' dobit će makedonski MZT iz Skopja i mađarski Szolnoki Olaj.

Ovisno od učinka klubova po okončanju zadnjeg kola regularnog dijela lige (ne računa se Final Four), dodatna mjesta u ligi će biti dodijeljena zemljama s boljim koeficijentom, koji se mjere između Srbije i Hrvatske, te Slovenije i BiH.

Srbija trenutno ima koeficijent 14.50 i u prednosti je u odnosu na Hrvatsku (14.00), dok je Slovenija u nedostižnoj prednosti u odnosu na BiH s koeficijentom 11.00 u odnosu na 9.00. Dakle, prema trenutnom stanju, po jedan dodatni klub u sljedećoj sezoni imat će Srbija (ukupno 4) i Slovenija (ukupno 3). Hrvatsku će predstavljati tri momčadi a BiH jedna.

abcportal.info


loading...