Mato Perajica - Jedan od najuspješnijih livanjskih košarkaša

Mato Perajica, HKK Zrinjski, kk troglav, Mato Perajica
Nepunu godinu poslije njegov talent prepoznali su u slavnom KK Splitu tako da je Mato odmah otišao igrati u Split. U isto vrijeme povremeno je nastupao i za juniorsku ekipu KK Troglava. 1998. godine debitirao je za prvu ekipu KK Troglava, koji je igrao prvenstvo HB, a Mate je u prosjeku zabijao 10 koševa po utakmici.

2000. godine otišao je u Osijek gdje se nije puno zadržao, a iste godine angažman je pronašao u Sloveniji gdje odigrao polusezonu.

Nakon toga u sezoni 2000./2001. vraća se u matični KK Troglav koji je tada igrao ligu Herceg-bosne. Sljedeće dvije sezone KK Troglav na krilima Perajice plasirao se u Prvu ligu BiH. Mate je igrao 2 sezone i odigrao 12 utakmica.

2003. godine otišao je u Zagorje Tehnobeton gdje mu je trener bio Burkić.

Nakon provedene sezone u Tehnobetonu, odlazi u HKK Zrinjski gdje postaje ikona kluba.

U sezoni 2004./2005. svlačionicu je djelio s trenutno najboljim hrvatskim igračem, Bojanom Bogdanovićem koji je sezonu poslije otišao u veliki Real Madrid. Zrinjski je igrao prvu ligu BiH.

Nakon dvije sezone u Zrinjskom potpisao je za BH prvoligaša HKK Grude. Igrajući za Grude, Mate je bio jedan od vodećih strijelaca 1. lige BiH kroz dvije sezone provedene u malom hercegovačkom mjestu.

U sezoni 2008/2009. vratio se u mostarski Zrinjski gdje je proveo sljedece tri sezone. Bio je izabran i za kapetana Zrinjskog.

Nakon toga, u sezoni 2011./2012. potpisuje za osječku Dardu, tada novopečenog hrvatskog prvoligaša. Odmah nakon samoga dolaska postaje jedan od najboljih igrača. U Dardi se zadržao dvije sezone.

Trenutno Mate Perajica nastupa za sinjski Alkar koji se natječe u 1. ligi Hrvatske i neizostavni je kotačić sinjskog stroja.

Mato Perajica, sretno oženjeni otac dvoje djece, simbol je uspjeha, košarkaške inteligencije i napornog rada. Svi mladi košarkaši koji su na početku karijere moraju se ugledati na radne navike ovog čovjeka. Uvijek odan klubu čije boje brani, Mato, gdje god da je igrao bio je omiljeni igrač i osoba na koju se možete osloniti. Dobar prijatelj mladim košarkašima, koji će uvijek pronaći dobronamjeran savjet tko god da ga traži. Nadamo se da će kad završi svoju profesionalnu karijeru, svoje znanje i posljednje igračke godine pokloniti klubu i gradu iz kojeg je ponikao.

livnovine.com