Košarkaši Zrinjskog ostaju u Prvoj ligi BiH

HKK Zrinjski
Predsjedništvo ovog tijela raspravljalo je o nekoliko točaka, a jedna od gorućih tema bilo je košarkaško prvenstvo Bosne i Hercegovine u seniorskoj konkurenciji. Optimističnije prognoze na kraju su se čak i ostvarile, pa smo napokon dobili broj klubova u domaćem prvenstvu i termin prvog kola.

Podsjećamo, zbog neaktivnosti predsjedništva saveza i financijskih problema u kojima se većina klubova nalazi, cijelo ljeto proteklo je u velikim nedoumicama u vezi prvenstva. Niti se znalo hoće li biti skraćivanja na Ligu 12 ili će ostati Liga 14, niti su se klubovi izjašnjavali mogu li igrati najviši rang ili ne. Na kraju su iz KS-a BiH dali klubovima ultimativni datum do kojeg su se morali izjasniti mogu li nastupati u prvoj ligi, a sjednica predsjedništva je napokon "presjekla" sve nedoumice.

Predsjedništvo je donijelo konačnu odluku da se prva liga igra s 12 ekipa, a prvo kolo igralo bi se 20. listopada, umjesto 13. listopada kada je trebalo početi po prvotnim idejama. Najproblematičniji klub bio je Hercegovac iz Bileće, odakle su stalno "kupovali" vrijeme, pokušavajući u zadnji trenutak pronaći neko spasonosno rješenje kako bi ipak zadržali prvoligaški status. No, vrijeme im je isteklo. Hercegovac neće igrati u najvišem rangu u predstojećoj sezoni, a umjesto njih, kao prvi "ispod crte", ulaze košarkaši Zrinjskog iz Mostara. Zrinjski je prošle sezone bio 11. momčad u Ligi 13 te je po tadašnjim propozicijama ispao u niži rang. Međutim, u mostarskom klubu nikada nisu gubili nadu da će i dalje biti prvoligaši, računajući na to da neće biti skraćivanja ili će netko odustati, a na kraju im se ispunila ova druga opcija. Upitan je bio i status banjolučkog Borca, no u redovima nekadašnjeg prvaka uspjeli su pronaći sredstva za nastup u prvoj ligi, pa će Borac ostati prvoligaš, premda ga i dalje opterećuju veliki dugovi.

Iako je došlo do skraćenja lige, sustav natjecanja ostat će isti. Nakon prvog dijela prvenstva četiri najbolje ekipe plasirat će se u Ligu za prvaka, gdje će im se pridružiti predstavnici Bosne i Hercegovine u Jadranskoj ligi Široki i Igokea. Iz lige će ispasti tri ekipe, no ako BiH ostane bez jednog predstavnika u ABA ligi, onda će ispasti i četvrta momčad, piše Dnevni list.

Zaključci koji su doneseni u Banjoj Luci možda su i najbolja stvar koja se može dogoditi bh. klupskoj košarci, jer liga sa što manje klubova je svakako bolja opcija nego masovnije natjecanje, pogotovo što su skoro svi ili doslovno svi klubovi u velikim problemima, pa se očekuje puno slabija liga nego je bila posljednjih godina. No, zato će biti najneizvjesnija u posljednjih nekoliko sezona, jer na papiru nitko ne izgleda ni toliko moćan da dominira niti toliko slab da je siguran kandidat za ispadanje.

Sastav Lige 12

Čapljina (2. u prošloj sezoni)
Bosna (3.)
Varda (4.)
Mladost (5.)
Leotar (6.)
Servitium (7.)
Borac (9.)
Vogošća (10.)
Zrinjski (11).
Radnik (B) (prvak Lige RS-a)
Kakanj (prvak A-1 lige)
Posušje (prvak Lige HB)

Dnevni list